Közélet

A brit hatóságok jóváhagyták a második koronavírus elleni oltást

Engedélyezte a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös koronavírus-vakcinájának forgalmazását.

Engedélyezte szerdán a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának forgalmazását.

Ez a második olyan vakcina, amelynek alkalmazását a brit szakhatóság jóváhagyta.

A MHRA – a világon elsőként – e hónap elején a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját is engedélyezte, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal megkezdődött.

Fotó: Paul ELLIS / AFP

Nagy-Britanniában az eddig beoltottak száma a 700 ezerhez közelít, de a brit kormány reményei szerint a könnyebben szállítható és tárolható

Oxford/AstraZeneca-vakcina használatának engedélyezésével válhat igazán tömegessé az oltási kampány.

London a Pfizer/BioNTech-vakcinából eddig 40 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból 100 millió adagot kötött le.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcina ugyanakkor szállítás közben sem igényel mélyfagyasztást, a gyártástól a felhasználásig normál hűtőszekrény-hőmérsékleten tartható.

A brit kormány a Pfizer/BioNTech-vakcinából eddig 40 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból 100 millió adagot kötött le.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a BBC rádió szerdai hírműsorában kijelentette: a két oltóanyagból rendelt mennyiség elégséges a teljes brit lakosság beoltásához, azzal együtt is, hogy a teljes hatékonyság eléréséhez mindenkinek két dózist kell kapnia.

A brit kormány ugyanakkor az egyesített oltásügyi bizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) szerdán ismertetett ajánlására a második dózis lehető leggyorsabb beadásáról arra helyezi át a hangsúlyt, hogy főleg a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok tagjai közül minél többen minél hamarabb megkapják az első adagot, és így gyorsan kialakuljon náluk valamilyen szintű védettség.

A brit egészségügyi minisztérium szóvivőjének nyilatkozata szerint továbbra is minden beoltott megkapja a második adagot is, de a jelenlegi háromhetes időkülönbség helyett az első dózis beadását 12 héten belül követheti a második, hosszabb távú védettséget nyújtó oltás.

A The Lancet című tekintélyes brit orvosi szakportálon megjelent előzetes független szakértői értékelések biztonságosnak és hatékonynak minősítették az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltóanyagát.

A beszámoló szerint a 24 ezer önkéntes bevonásával Nagy-Britanniában, Brazíliában és Dél-Afrikában elvégzett próbák során a beoltottak közül senkinél nem alakult ki súlyos koronavírus-betegség, senki nem szorult kórházi kezelésre, és nem volt olyan súlyosságú mellékhatás sem, amely megkérdőjelezné a vakcina biztonságosságát.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagának hatékonysága a vizsgálatok alapján két teljes dózis alkalmazásával átlagosan meghaladja a 70 százalékot. A hatékonyság azonban 90 százalék fölé emelkedett abban a csoportban, amelynek tagjai először egy alacsonyabb, 50 százalékos hatóanyag-tartalmú, majd egy teljes dózisú vakcinát kaptak.

A két teljes dózisú, illetve az alacsonyabb és magasabb dózisú oltási kombinációk eltérő hatékonyságára egyelőre nincs magyarázat, ennek okát még vizsgálják, és a brit gyógyszerfelügyelet szerdai döntésével a két teljes dózisú alkalmazásra adott engedélyt.

vakcina koronavírus oltás Egyesült Királyság brit
Kapcsolódó cikkek