Közélet

A maffia is beszállt a vakcinabizniszbe

Az Interpol és kiberbiztonsági szervek is üldözik a szervezett bűnözés csalóit, akik hamisítják a COVID-vakcinákat, és az interneten célozzák meg a vevőket.

Felpörögtek a rendőrségi és titkosszolgálati műveletek a pandémiára fizikálisan és virtuálisan rátelepedő szervezett bűnözők elleni harcban. Életveszélyesek lehetnek a szervezett bűnözés által hamisított COVID–19 elleni vakcinák, és a kibertérben egyre több a gátlástalan csaló – írja a Magyar Nemzet.

A lap azt közli, hogy az Interpol ( Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete) globális riasztást tett közzé a napokban a bűnüldöző szervek számára 194 tagországában, figyelmeztetve arra, hogy készüljenek fel a COVID-19 oltásokat célzó maffiákra, mind fizikailag, mind az interneten.

A szervezett bűnözők érdeklődését felkeltette az óriási bevételi lehetőség, amit a pandémia kapcsán a védőoltások jelentenek. Többmilliárd védőoltásról van ugyanis szó, így a vakcinák a szervezett bűnözés elsődleges célpontjai.

Fotó: JOEL SAGET / AFP

A Magyar Nemzet idézi Jürgen Stockot, az Interpol főtitkárát, aki szerint: amíg a kormányok oltások bevezetésére készülnek, a bűnszervezetek azt tervezik, hogy beszivárognak, vagy megszakítják az ellátási láncokat.

Stock azt mondja,

a bűnözői hálózatok hamis weboldalakon és hamis gyógymódokon keresztül megcélozzák a gyanútlanokat,

a hamis gyógymódok (vakcinák) pedig jelentős kockázatot jelenthetnek az emberek egészségére, akár az életükre is. Ezen felül arról is beszámolt, hogy a tiltott gyógyszerek és orvostechnikai eszközök értékesítésével gyanúsított online gyógyszertárakhoz kapcsolódó 3000 webhely közül mintegy 1700 tartalmazott számítógépes fenyegetést, legfőképpen adathalászatot és spameket.

A napilap forrásai szerint hazánkban Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kíbervédelmi Intézete (NKI) jár élen a kiberbiztonságban, az egységek kiemelt figyelmet szentelnek a pandémiára rátelepült bűnözők tevékenységére.

vakcina maffia Interpol
Kapcsolódó cikkek