Közélet

Az elektorok megerősítették Joe Biden győzelmét

Megnyerte az államonkénti elektori kollégium szavazását Biden.

Hétfőn megnyerte az államonkénti elektori kollégium szavazását a demokrata Joe Biden és ezzel hivatalosan is eldőlt, hogy ő lesz az Egyesült Államok új elnöke. Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint Bidenre helyi idő szerint hétfő délutánig 302, Donald Trump hivatalban lévő elnökre pedig 232 elektor adta le voksát. Az elnökké választáshoz 270 elektori szavazat szükséges.

A Reuters hírügynökség Kalifornia állam 55 voksának beérkezését követően jelentette, hogy Biden egészen biztosan több mint 270 elektori szavazatot kapott. A voksokat hivatalosan január 6-án, két héttel az új elnök eskütétele előtt, a Kongresszus két házának együttes ülésén ismertetik, amelyen Mike Pence alelnök fog elnökölni.

Biden helyi idő szerint este fél nyolckor tartotta meg beszédét, amelyben összefogásra szólította fel az amerikaikat, hozzátáve, hogy itt az ideje, hogy „átlapozzanak” a Trump-korszakon.

Az egyes államok fővárosaiban december 14-én gyűltek össze az elektorok, hogy a választásokon szerzett támogatásnak megfelelően formálisan is leadják voksukat. Az elektori szavazatokat lepecsételve küldték el a szenátus elnökének, és a kongresszus két házának együttes ülésén, január 6-án fogják hivatalosan összesíteni a kollégiumban leadott voksokat.

Fotó: ANGELA WEISS / AFP

A novemberi elnökválasztás eredménye szerint a demokrata párti Joe Biden az amerikai elektori kollégium 306 szavazatát szerezte meg, míg a hivatalban lévő republikánus Donald Trump 232-t. A győzelemhez az 538 tagú elektori kollégiumban 270 elektori szavazat szükséges.

Minden egyes tagállamnak annyi elektorhoz van joga, ahány a képviselőinek és a szenátorainak a száma. A tagállamok túlnyomó többségében a győzelmet arató jelölt – függetlenül a győzelem arányától – megkapja a tagállam valamennyi elektorát.

Az elektori szavazást idén a szokásosnál nagyobb figyelem övezi, miután Donald Trump nem volt hajlandó elismerni vereségét, és választási csalást emlegetett. 2016-ban Trump az elektori szavazáson a mostanival megegyező arányban győzte le Hillarry Clinton demokrata párti jelöltet, amit akkor Trump földcsuszamlásszerű győzelemnek nevezett. Erre utalva Biden hétfő este úgy fogalmazott, hogy „tiszteletteljesen azt javasolja” Trumpnak, hogy ismerje el vereségét.

Kapcsolódó cikkek