Közélet

Magyarországon a GDP majdnem hét százalékát költöttük az egészségre

Az EU-ban a bruttó hazai termék 10 százalékát költik az egészség ápolására, míg Magyarországon 6,7 százalékon állt ez a mutató 2018-ban.

Míg Magyarországon a 6,7 százalékát, addig az Európai Unióban megközelítőleg 10 százalékát költötték az egészség megőrzésére a bruttó hazai termék(GDP) arányában a 2018-as évben– mutat rá az Eurostat felmérése.

Az aktuális világjárvány sújtotta időkben mindenképpen érdekes vetni egy pillantást az európai országokban az egészség ápolására fordított kiadások mértékére. Ehhez az EU statisztikai hivatala a tagállamai által gyűjtött egészségre szánt (állami és magán) költések összegét bruttó hazai termék arányosan hasonlította össze szerdai publikációjában.

A gyűjtött adatok alapján a 27 tagállamban átlagosan a majdnem 10 százalékát költötték az egészségükre.

eurostat

A diagramon az látszik, hogy

Magyarországon a GDP-nek a 6,7 százalékát tették ki az egészségügyi kiadások,

amivel az unió alsó felében helyezkedett el Ciprus(6,8 százalék) és Szlovákia(6,7 százalék) között.

Ezzel párhuzamosan az unió éllovasai az egészségre költött össztermék arányában Németország(11,5 százalék), Franciaország(11,3 százalék) és Svédország(10,9 százalék), míg ezzel szemben a kontinens sereghajtói Luxemburg(5,3 sázalék), Románia(5,6 százalék) és Lettország(6,2 százalék) voltak a 2018-as év adatai alapján.

bruttó hazai termék egészség Európai Unió egészségügy
Kapcsolódó cikkek