Közélet

Jolly Joker támaszpontra tett szert Oroszország

Moszkva Szudánban, a Vörös-tenger kellős közepén fog stratégiailag kulcsfontosságú hadikikötőt létesíteni.

Oroszország megállapodást írt alá Szudánnal egy haditengerészeti bázis létrehozásáról legalább 25 évre az északkelet-afrikai ország területén

- derül ki az orosz közlöny honlapján kedden közölt dokumentumokból.

Fotó: Getty Images

Az egyezmény értelmében egyszerre akár négy orosz hadihajó tartózkodhat Port Sudan kikötőjében a Vörös-tengeren. A hajók lehetnek nukleáris meghajtásúak is.

A megállapodás 25 évre szól, de ennek lejárta után tízévenként automatikusan meghosszabbodik, ha felek egyike sem emel kifogást.

A dokumentum szerint az orosz haditengerészeti támaszpont a térség békéjének és stabilitásának elősegítését szolgálja, és nem irányul más államok ellen. A bázisért cserébe Oroszország fegyvereket és hadfelszerelést szállít Szudánnak. Az AP amerikai hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy a mostani egyezmény részét képezi

Moszkva erőfeszítéseinek, hogy kiterjessze haditengerészeti jelenlétét a világ számos pontján.

Az orosz haditengerészet egyetlen külföldi támaszpontja az egykori Szovjetunió területén kívül a szíriai Tartúsz kikötőjében van a Földközi-tengeren. A szíriai polgárháborúban Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató orosz vezetés 49 évre kötött bérleti szerződést Damaszkusszal. Ennek a megállapodásnak az értelmében legfeljebb 11 orosz hadihajó állomásozhat a kikötőben, amelynek létesítményeit korszerűsítették és kiépítették.

orosz hadiflotta Szudán
Kapcsolódó cikkek