Közélet

Közel huszonhatmilliárdért foglalt le hamis gyógyszereket az Europol

Az Európai Rendőrségi Hivatal csapott le gyógy- és doppingszerek csempészeire, összesen 73 millió euró értékben foglaltak le illegális árút.

Az Európai Rendőrségi Hivatal(Europol) a Pajzs-művelet(operation Shield) során globális összefogással csapott le gyógyszerek és dopping anyagok hamisítóira és csempészeire. Az akció eredményeképpen összesen 73 millió euró(körülbelül 26 milliárd forint) értékben foglaltak le illegális vagy hamis egészségügyi termékeket – írja az Europol.

Az együttműködést Finnország, Franciaország, Görögország és Olaszország vezette, további 15 EU tagállammal(köztük Magyarországgal) és 8 unión kívüli országgal közreműködve. A nyomozásokban részt vett az EU Csalás Elleni Hivatala(OLAF) és a Gyógyszerészeti Biztonsági Intézet(PSI) is.

A művelet során a hatóságok 25 bűnszervezet közel 700 tagját tartóztatták le, és tetemes mennyiségű terápiás gyógyszereket, hormonkészítményeket és egyéb egészségügyi termékeket foglaltak le.

Fotó: AFP

A Pajzs-műveletről dióhéjban:

  • 73 millió euró értékben foglaltak le több mint 25 millió adag illegális gyógykészítményt.
  • 25 bűnszervezet mintegy 667 tagját tartóztatták le.
  • 10 titkos laboratóriumot zárattak be.
  • 4009 honlapot vizsgáltak át, amelyből 453-at ki is kapcsoltak.
  • 95 jogi eljárást indítottak.
  • Az európai hatóságok azonban az új koronavírushoz köthető hamisítványokra is bukkantak, közel 33 millió orvosi eszközt(maszkokat és teszteket), nyolc tonna nyersanyagot és 70 ezer liter fertőtlenítő szert foglaltak le az akciók során.

    A gyógyszerek csempészése mára egy globálisan elterjedt probléma.

    A szervezett bűnbandák jelentős nyereséggel képesek működni, miközben relatíve alacsony kockázatot vállalnak. Így azonban kiemelt veszélyt hordoznak a nem megfelelően ellenőrzött készítmények, amelyeket valóban beteg és bajban lévő emberek a gyógyulásukhoz használnának fel – írta az Europol.

    gyógyszer akció koronavírus csempészek hamisítvány dopping Europol
    Kapcsolódó cikkek