Közélet

Megszületett a megállapodás, nem lesz vétó

Megszületett a megállapodás az EU 2021-2027-es költségvetéséről és a koronavírus utáni helyreállítási alapról.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitteren jelentette be, hogy

megkezdhető a pénzügyi csomagok végrehajtása és a járvány sújtotta gazdaságok újjáépítése,

azaz megszületett a megállapodás az 2021-2027-es költségvetéséről és a járvány utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján.

https://twitter.com/eucopresident/status/1337094311389913090

A részleteket ismerő diplomáciai források szerint a huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás szerint a rendelethez olyan záradékot csatolnak, amely szerint az felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni – közölték.

https://www.facebook.com/watch/?v=164519052097193

Az uniós tagállamok vezetői kétnapos találkozójukon egyebek mellett az unió hétéves keretköltségvetéséről, a helyreállítást szolgáló alapról és a hozzájuk kapcsolni kívánt jogállamisági mechanizmusról, valamint a járvánnyal kapcsolatos további koordinációról, az éghajlatváltozásról, a biztonságról és a külkapcsolatokról is tárgyaltak.

A magyar és a lengyel kormány már korábban közölte: nem kötnek kompromisszumot abban, hogy a jogállamisági mechanizmushoz kössék az uniós kifizetéseket.

A brüsszeli döntés előtt a magyar kormányfő azt mondta, nehéz a helyzetet pontosan felmérni, de a magyar pozíciók erősek. „Hogy a férfiak is értsék, hogy miről beszélek: egy hatlapos ulti van a kezemben negyvennel és két szél ásszal. Ezt meg lehet azért oldani, azt hiszem, szép esténk lesz” – mondta.

https://www.instagram.com/p/CIn9jeUACRi/?utm_source=ig_web_copy_link&fbclid=IwAR0hN-2P_WYmaFlREDGRwSh38HBYFf96Bt30gIV6rJMOaOV-cz2cplBfzGY

Fotó: Horacio Villalobos/Corbis/Getty Images

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy jó megállapodást érjünk el az Európai Unió egysége érdekében, ma nemcsak az unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is küzdünk

– mondta korábban Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben.

Elmondta, az előkészületek sok időt, heteket vettek igénybe, de már csak „néhány centire van” a megállapodás elérése. Hangoztatta: biztosítani kell, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő egészségügyi szolgáltatásokat maradéktalanul nyújtani tudják a rászorulóknak, azok az országok pedig pénzügyi támogatáshoz jussanak, amelyeknek valóban szükségük erre az emberek megsegítéséhez.

Nagy reményeink vannak a mai nappal kapcsolatban

– mondta.

Európának szüksége van a hosszú távú uniós költségvetés elfogadására és a gazdasági helyreállítási alap végrehajtására, ugyanakkor szüksége van a jogi biztonságra is, amelynek garantálásához el kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket

– jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Hozzátette, hogy a költségvetés ellenőrzésének, a korrupció megelőzésének, valamint a jogállamiságnak az összekeverése nagyon veszélyes helyzetet teremt, politikailag motivált eljárásokhoz vezet, lehetőséget teremtve bármely tagország megtámadásához.

Fotó: Vanden Wijngaert/Bloomberg/Getty Images

Morawiecki azt mondta, hogy az uniós tagországok között megtárgyalandó szövegtervezeteket dolgoztak ki ennek elkerülésére, továbbá annak meghatározására, hol húzódik a határvonal a költségvetés Lengyelország által is teljes mértékben támogatott ellenőrzése, a korrupció elleni harc, valamint az uniós szerződésekben világosan meghatározott és követendő jogállamiság között.

Arra figyelmeztetett, hogy most Lengyelország ellen indíthatnak jogellenes módon támadást, de a jövőben bármelyik más uniós tagország ellen is eljárás indulhat.

Európai Unió jogállamiság vétó költségvetés
Kapcsolódó cikkek