Közélet

Péntektől postázzák a nyugdíjasoknak a vakcina-értesítőket

A cél, hogy a lakosság 60-70 százaléka oltassa be magát.

Lesz központi kormányzati kampány azért, hogy mindenki oltassa be magát, hiszen minél többen kapják meg a koronavírus elleni oltást annál hamarabb leküzdhető a járvány – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A koronavírus elleni vakcina kapcsán elmondta, hogy nyugaton és keleten egyaránt vannak olyan fejlemények, hogy az idei év végén, valamint a jövő év elején érkezhet oltóanyag Magyarországra.

A cél, hogy a lakosság több mint 60 százaléka oltassa be magát, de 70 százalékos átoltottságot kellene elérni, hogy a vírus mihamarabb eltűnjön.

Felhívta a figyelmet, hogy az oltási előjegyzésre mindenki regisztráljon, hiszen így tudják felmérni az igényeket. A nyugdíjasok számára pedig pénteken kezdődik el a levelek kézbesítése. Hozzátette: az oltási tervet majd a operatív törzs készíti el.

A járványadatokkal kapcsolatban megjegyezte, a kórházi megbetegedések száma az elmúlt időszakban nem nőtt, valamivel kevesebb mint 8 ezer ember van kórházban, a lélegeztetőgép kapacitások megnyugtatóak, a gépek kétharmada szabad.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A tesztelések számát tekintve a múlt héten ötödikek voltunk Európában, így Magyarország ma már a legtöbbet tesztelők közé tartozik – hangsúlyozta. Sikeres volt a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók tesztelése, most pedig a közigazgatásban dolgozók tesztelése zajlik, ha szükséges akkor ezeket a teszteléseket januárban is folytatni fogják.

Az EU-csúcs előtti helyzettel kapcsolatban elmondta,

van egy olyan megállapodás, ami elfogadható Németország számára és teljesíti Magyarország és Lengyelország valamennyi követelését.

És van esély arra, hogy a mai EU-s csúcson ezt a győzelmet elkönyvelhessük, és egyhangúlag elfogadhassák a költségvetést. Magyarország célja mindvégig világos volt a tárgyalások során, hogy nem lehet politikai feltételektől függővé tenni az európai uniós támogatásokat.

Több mint kétmillióan kapnak levelet

A Magyar Posta Zrt. pénteki közleménye szerint a levelet minden 60. életévét betöltött nyugdíjas megkapja, vagyis több mint kétmillió ember. A kézbesítés pénteken a főváros belső kerületeiben kezdődik, majd szombattól a Budapest többi kerületében élők kapják meg a leveleket. Ezt követően országszerte folytatódik a kézbesítés.

 

Gyulyás Gergely vakcina koronavírus Kormányinfo
Kapcsolódó cikkek