Közélet

Robotszimuláció támogatja az önvezető járművek fejlesztését

Az autonóm járművekkel kapcsolatos kutatásokat teszi hatékonyabbá a győri egyetem projektje, amelyben robotokat vizsgálnak virtuális környezetben.

Az autonóm járművekkel kapcsolatos kutatásokat teszi gyorsabbá és hatékonyabbá a műszaki képzésekben kiemelkedő győri Széchenyi István Egyetem mesterséges intelligenciára építő projektje, amelyben robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben – írja a Microsoft magyar nyelvű News Center oldala.

A járműipar nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű ágazat, s ennek fejlesztési tevékenységét a legmodernebb technológiák támogatják,

mint amilyen a mesterséges intelligencia. A Microsoft és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével, a Mesterséges Intelligencia Tudásközpont program keretében megvalósuló projekt a jövőben

a jövőben több száz mérnökhallgatónak teszi lehetővé, hogy megtanulják és saját kutatásaikban is alkalmazzák a mesterséges intelligenciára épülő technológiákat.

Fotó: Shutterstock

Az önvezető járművekkel kapcsolatos technológiák megismerése, oktatása gyakran kezdődik speciális robotokkal, amelyek segítségével a mérnökjelöltek a tanulmányaikhoz szükséges kísérleteket tudnak végezni, majd saját kutatási projektjeikben is ezek támogatják őket.

Az oktatási célú, úgynevezett differenciálhajtású robotok alkalmazása egyre gyakoribb a felsőoktatási intézményekben,

mert komplex mérnöki területeken adnak lehetőséget a tudásanyagban való gyakorlatias elmélyülésre.

Ezekkel az eszközökkel ilyen módon oktathatók olyan szakterületek, mint a stabil elektromechanikus platform tervezése és kivitelezése, a szenzorok implementálása és azok szoftveres kezelése, a különböző elektronikai megoldások együttes alkalmazása.

önvezető járművek robotika Széchenyi István Egyetem Microsoft
Kapcsolódó cikkek