Közélet

Földtulajdon: tisztítják az ingatlan-nyilvántartást

Több tízezer hektár termőföld hever parlagon a rendezetlen tulajdonosi háttér miatt, a parlagfű, a gaz táptalajaként – mutatott rá a Magosz a jövőre életbelépő ingatlan-nyilvántartás rendezését célzó törvénnyel kapcsolatban.

A jövő év elején életbe lépő jogszabályi előírásnak eleget téve a földhivatalok felülvizsgálják az olyan földtulajdonosokat, akiknek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett személyazonosító adatai hiányosak, illetve a személyi azonosító jele hiányzik vagy tévesen került feltüntetésre.

A tulajdoni állapot rendezése érdekében a földhivatal első lépésként összeveti a tulajdoni lapon szereplő adatokat az okirattárban fellelhető okiratok adataival, valamint a személyiadat- és lakcím-nyilvántartásban fellelhető adatokkal. Ha a hiányos adatokkal a nyilvántartásban szereplő, fel nem lelt tulajdonos a kifüggesztések ellenére sem jelentkezik kilencven napon belül, akkor törüli a tulajdonosok közül.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz)azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben sem az összevetés, sem a 90 napos kifüggesztés, sem a közvetlen postai megkeresés nem vezet eredményre, az „ismeretlen” személy vagy az elhunyt személy örököse még akkor is jelentkezhet utólag.

Az érintett személy vagy örököse a hirdetmény közzétételétől számított 1 éven belül igazolhatja, hogy

  • tulajdonjogot keletkeztető okirat szerint az ingatlannak ő a tulajdonosa, vagy
  • a tulajdonjogának megállapítására irányuló eljárást megindította, és az erre irányuló eljárás folyamatban van.
  • A földhivatal csak az 1 év lejárta után minősíti rendezetlennek a területet. De a korábbi tulajdonos még az egy év elteltével is jelentkezhet, és kártalanítást kérhet az államtól.

    A Magosz fontosnak nevezte, hogy az állam nevében eljáró Nemzeti Földügyi Központ ezután már nincs korlátozva a föld értékesítésében, és eladhatja vagy használatba adhatja a gazdáknak.

     

    Magosz termőföld ingatlan-nyilvántartás
    Kapcsolódó cikkek