Közélet

Újra jönnek a frontok

A frontok változékonnyá, szelessé és csapadékossá teszik az időjárást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint szárazföldünk északnyugati felén egy hatalmas kiterjedésű többközéppontú ciklon, illetve a hozzá tartozó frontok teszik változékonnyá, szelessé, csapadékossá az időjárást:

jobbára eső esik, havazást inkább csak a magasabban fekvő területekről jelentenek.

A Földközi-tenger középső és keleti medencéjében ciklonális mező, a Fekete-tenger térségében pedig magassági hidegörvény hatására fordul elő több helyen csapadék, előbbi tájakon zivatarok is kialakulnak. A Kelet-európai-síkság fölött pedig anticiklon található, területén többnyire borongós, szürke idő a jellemző.

Fotó: Bridgestone

Ez a magasnyomású képződmény fokozatosan kelet felé húzódik, így hazánk időjárására is egyre inkább az északnyugat-európai ciklon frontjai lesznek hatással.

A Kárpát-medencét kedden melegfront éri el, amely véget vet a hetek óta tartó csendes, eseménytelen időnek, ezzel együtt pedig egy jóval mozgalmasabb, változékonyabb időszak veszi kezdetét.

Kedd estig folytatódik jobbára a borult idő. Kezdetben még inkább a rétegfelhőzet lesz a jellemző, inkább csak délkeleten és a nyugati határvidéken lehet átmenetileg szakadozottabb a felhőtakaró. A szitálás mellett elsősorban a középső, keleti tájakon néhol gyenge eső is előfordulhat.

Éjjel nyugat, északnyugat felől vastagabb frontfelhőzet húzódik fölénk, és a reggeli órákban csapadékzóna érkezik, amely napközben elsősorban az ország északi, északkeleti felét érinti. A délnyugati tájakon viszont kisebb eséllyel fordulhat elő eső. Éjszakától helyenként élénk lökések kísérhetik a délkeleti, keleti szelet, amely kedden délnyugatira, délire fordul.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 2 és 10 fok között valószínű, amely nagy területen az esti órákban állhat be.

csapadék frontok időjárás
Kapcsolódó cikkek