Közélet

A Biden-kormányzat békefolyamattal kapcsolatos delegációt küld Kabulba

A NATO nagyon is érdekelt a csapatok afganisztáni állomásoztatásában, de ehhez Washington további támogatására van szüksége.

Az új amerikai kormány delegációt küld Kabulba békefolyamattal kapcsolatos konzultációk céljából – mondta Asraf Gáni afgán elnök pénteken az Aspen Intézet internetes tanácskozásán.

Gáni egyben kijelentette, hogy

a nagyon is érdekelt a csapatok afganisztáni állomásoztatásában, de ehhez Washington további támogatására van szüksége az észak-atlanti szervezetnek.

Hozzátette, hogy a NATO-nak nagyon határozott álláspontot kell képviselnie a feltételekhez kötött csapatkivonással kapcsolatban.

Fotó: Wakil Koshar / AFP

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön Antony Blinken tárcavezető Asraf Gánival folytatott telefonbeszélgetésére hivatkozva jelentette be, hogy az új amerikai kormányzat felülvizsgálja a radikális iszlamista afganisztáni tálibokkal 2020 februárjában kötött megállapodást.

Az amerikai kormány ugyanis tájékozódni kíván arról, hogy a tálibok mennyiben tettek eleget kötelezettségeiknek a többi között az erőszak mérséklése, a más terrorszervezetekkel való kapcsolatok beszüntetése és az afgán kormánnyal való lényegi tárgyalások tekintetében.

Az említett kötelezettségek teljesítése fejében Donald Trump amerikai elnök az amerikai csapatok kivonását helyezte kilátásba április végéig.

Az új elnök, Joe Biden január 20-i beiktatása előtt nem sokkal Trump 2500 főre csökkentette a dél-ázsiai országban állomásozó amerikai katonák számát.

Az egyeztetés nélküli csapatcsökkentést az Egyesült Államok több NATO-partnere elítélte.

Az elmúlt hónapokban nőtt az erőszakcselekmények száma az ország több tartományában, beleértve Kabult is, és több politikus, újságíró, valamint emberi jogi aktivista vált támadás áldozatává.

Afganisztán Joue Biden Kabul Asraf Gáni
Kapcsolódó cikkek