Közélet

A republikánus szenátorok húzzák az időt az impeachmenttel

A párt szenátusi vezére jelentette be, hogy február közepéig nem akarják megindítani a Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást.

Az amerikai republikánus szenátorok február közepéig nem akarják megindítani a Donald Trump előző elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) kapcsolatos meghallgatásokat

– közölte Mitch McConnell, a szenátus (felsőház) republikánus párti kisebbségének vezetője.

McConnell szerint ugyanis minden pártnak lenne elég ideje felkészülni az eljárásra, ha legalább addig nem indítanák meg az impeachmentet. A szenátus republikánus párti kisebbségének vezetője szerint ugyanezt javasolta Chuck Schumernek, a szenátus demokrata többségi vezetőjének is.

Az ütemtervet a demokrata szenátoroknak jóvá kell hagyniuk.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

A demokraták egy életre el akarják tiltani Trumpot mindenféle tisztségviseléstől.

Őt tartják ugyanis felelősnek azért, mert hívei január 6-án megostromolták törvényhozás épületét, a Capitoliumot. Az ostrom során öt ember, köztük egy rendőr vesztette életét.

A képviselőház (alsóház) alkotmányos felelősségre vonási eljárást kezdeményezett Trump ellen, akit azzal vádolnak, hogy felkelésre buzdított a kongresszus ellen, miután a Capitolium elleni ostrom előtt egy tüntetésen gyújtó hatású beszédet mondott. A Trump elleni impeachment ügye a képviselőház után a szenátushoz kerül.

A dpa német hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi: a szenátusnak előbb jóvá kell hagynia tagjait és egyéb kulcsfontosságú kinevezéseket, mert ha elsősorban az impeachmenttel foglalkozna, az lassítaná az új elnök, Joe Biden kormányzata munkába állását és programjának megindítását.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek