Közélet

Az alapellátásban is emelik az orvosbéreket

A költségvetésben erre 100 milliárd forintot különítettek el – mondta Gulyás Gergely.

A kormány döntött arról, hogy a háziorvosi praxisok és a fogorvosok is részesüljenek orvosbéremelésben,

mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Hangsúlyozta, háromféle béremelés lesz, akik praxisközösséget vállalnak, azok az orvosi szerinti jövedelmet kapják meg, akik a praxisközösség lazább formáját választják, azok a jelenlegi 428 ezer forintos háziorvosbér és az orvosi bértábla alapján járó bér 80 százalékát kapják majd meg és azok az alapellátó orvosok, aki semmilyen együttműködésben nem kívánnak részt venni, azok pedig az orvosbér szerinti összeg 30 százalékára számíthatnak.

Kiemelte: az állami ellátásban résztvevő fogorvosok is ennek az összegnek megfelelő béremelésre számíthatnak, az alapellátásban az orvosok bérrendezésére 100 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben. Egyelőre érdemi változás nincs, mivel az Európai Uniótól nagyon kevés koronavírus elleni vakcina érkezik,

ezért a veszélyhelyzetet február 8-ig továbbra is fenntartják Magyarországon.

Fotó: AFP

Hazánk az Európai Unión kívül próbál koronavírus vakcinát beszerezni, a magyar hatóság a múlt héten ideiglenes engedélyt adott az orosz Szputnyik-V vakcinára és az oxfordi AstraZenaca vakcinára is – mondta a miniszter. Hozzátette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma tárgyal Moszkvában az oltóanyagról, azt remélik, hogy minél nagyobb mennyiségben áll majd rendelkezésre a vakcina.

Nem csak Magyarország, de szinte az EU összes tagállama kritikával illeti az EU-s vakcinabeszerzést.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy Nagy-Britanniában, Izraelben és több arab országban is már elindult a tömeges oltás. Magyarország Kínával és Oroszországgal tárgyal a vakcinabeszerzésekről, mivel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rendkívül lassú, hasonlóan lassú, mint a vakcinabeszerzés – mondta a miniszter.

Magyarország Gulyás Gergely szerint azért nem tudja elkezdeni az oltást az AstraZenecával, mert az gyógyszerügynöksége az EMA még mindig nem engedélyezte az oltást. Gulyás Gergely megerősített, az oltás ingyenes és önkéntes, választani lehet majd az oltóanyagok között. Kiemelte, Magyarország az EU-ban jelentős számban kötött le vakcinát, a mennyiség összesen 8,8 millió ember oltásához lenne elegendő.

koronavírus orvos béremelés Kormányinfo
Kapcsolódó cikkek