Közélet

Covid-világbajnokság a fáraók földjén

A negyeddöntőig nem lassítana a világbajnokságon a magyar férfi-kézilabdaválogatott, de Egyiptomban már az is félsiker, ha a játékosok egészségesek maradnak.

A papírformának megfelelően két könnyű, magabiztos győzelemmel kezdte meg szereplését az egyiptomi világbajnokságon a magyar férfi-kézilabdaválogatott, amely előbb a Zöld-foki Köztársaságot 34-27-re, majd Uruguayt 44-18-ra verte. Kedden a vb-dobogóra is esélyesnek tartott Németország lesz az ellenfél Gízában, ahol a sportszakmai részen túl sajnos a hírek a Covid-protokoll hiányosságairól és a rendezési anomáliákról is szólnak.

A résztvevők arra panaszkodtak, hogy nincsenek megfelelően elkülönítve a szállodában, beleértve a közösségi tereket, így az éttermet is. Az afrikai szigetország esetében pedig különösen fontos lett volna a szükséges óvintézkedések betartása, hiszen a vírusfertőzések magas száma miatt az együttes ki sem állhatott vasárnap a németekkel szemben.

A zöld-fokiak sportági szakszövetsége a közösségi oldalán jelezte, mindent megtesznek azért, hogy a későb­biekben a sportszerűség szabályainak megfelelően folytassák a küzdelmet, de hétfőn végül visszalépni kényszerültek. Pedig négy új játékos utazott Egyiptomba, hogy a csoportkör utolsó fordulójában az Uruguay elleni mérkőzést le tudja játszani a gárda, mindhiába.

A vb-újonc csapat azután került szorult helyzetbe, hogy a múlt szombaton újabb két játékosának lett pozitív a tesztje, így mindössze kilenc bevethető kézilabdázója maradt. A szabályok értelmében pedig legalább tíz embernek kell rendelkezésre állnia ahhoz, hogy megtartsák a meccset.

Fotó: MTI/EPA/TT

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a negyeddöntőbe jutást várja el a férfiválogatottól Egyiptomban. Nagy László MKSZ-alelnök és egyben a csapat vezetője a torna előtt azt mondta, a játékosoknak is ez az elképzelésük, vagyis az ambíciók összecsengenek az elnökség elvárásával.

Szeretnénk minél több ponttal a középdöntőbe jutni. A németeket is le akarjuk győzni, és bár nem feltétlenül mi vagyunk az esélyesek, van bennünk akarat és bizonyítási vágy, hogy maradandót alkossunk

– nyilatkozta a korábbi világklasszis jobbátlövő.

Hozzátette: Ligetvári Patrik hiánya miatt védekezésben némileg változott a felállás, és beállósok látják el a két belső védő feladatát. A Telekom Veszprém koronavírus-fertőzésen átesett átlövője azért nem tagja a keretnek, mert a vizsgálati eredményei alapján nem kapta meg a visszatéréshez szükséges orvosi engedélyt.

Abból a szempontból kedvező a sorsolás, hogy bár az ellenfél vírusfertőzött játékosai miatt elmaradtak a vb-főpróbának szánt Szlovákia elleni mérkőzések, volt lehetőség Németországra hangolódni a Zöld-foki Köztársaság és Uruguay ellen.

Ezt megelőzően Gulyás István csapata novemberben lépett pályára, amikor az Eurokupában 32-29-re legyőzte a spanyolokat, majd 31‑27-re kikapott a horvátoktól. Ezzel szemben a németek két ­Európa-bajnoki selejtezőt is játszottak januárban Ausztriával: idegenben 36-27-re, hazai pályán 34-20-ra nyertek.

A németek augusztus óta a világbajnokság törlése mellett kampányoltak, végül a friss Bajnokok Ligája-győztes THW Kiel három játékosa, Hendrik Pekeler, Patrick Wiencek és Steffen Weinhold, továbbá a Melsungen kézilabdázója, Finn Lemke a vírushelyzet miatti aggodalmára hivatkozva lemondta a szereplést. Fabian Wiede, Jannik Kohlbacher, Franz Semper, Tim Suton és Christian Dissinger sérülés, illetve betegség miatt nem áll a válogatott rendelkezésére a tornán.

Mindezek ellenére Alfred Gislason szövetségi kapitány és a német szövetség vezetői is optimistán várják a tornát, és a keretbe kényszerből bekerült fiatal, tehetséges játékosaiktól is remek teljesítményt remélnek.

A január végéig tartó 27. férfi-kézilabda-világbajnokság az első, amelyen 32 ország vesz részt az utóbbi időben szokásos 24 helyett.

Ez a harmadik vb, amelyet Afrikában, és 1999 után a második, amelyet Egyiptomban rendeznek meg, a fáraók és a piramisok földjén kívül Tunézia kapott még lehetőséget 2005-ben.

Az elmúlt 16 év alatt a Nemzetközi Kézilabda Szövetség most másodszor bonyolítja le Euró­pán kívül (2015, Katar) a férfiak világbajnokságát, amelynek Dánia vág neki címvédőként, miután két éve hazai környezetben 31-22-re verte Norvégiát a döntőben.

Az aktuális erőviszonyok kapcsán a szakma várakozását a fogadóirodák kínálata is alátámasztja. A 2019-es finálé északi résztvevőit tartják a legesélyesebbnek Egyiptomban is, de a spanyolok, a franciák vagy a horvátok végső sikere sem okozna különösebb meglepetést.

Öregnek érzem magam, ami nem csoda, hiszen én vagyok a keretben a második legidősebb

– utalt a 32 éves Lékai Máté a válogatott 36 esztendős kapusára, Mikler Rolandra.

A Telekom Veszprém irányítója Székely Márton kapushoz hasonlóan a kölni BL négyes döntője miatt csak újévkor csatlakozott a kerethez, amely előbb Győrben, majd Budaörsön készült a január 13-i kiutazásig. Rajtuk kívül Máthé Dominik érkezett később, mint a többiek, hiszen az esztendő végén még bajnoki mérkőzésen szerepelt Norvégiában. Lékai Máté szerint először is a csapatnak olyan kedvező képet kell kialakítania magáról, mint a legutóbbi tornán. A folyamat fontos része lesz a Németország elleni találkozó.

Mindent kiadunk magunkból, de a középdöntőben is jó lenne nem egy, hanem legalább két meccset megnyerni

– bocsátotta előre a játékmester, hozzátéve, hogy az élet rendje, hogy a fiatalok kiszorítják az öregeket, de azért igyekeznek ők, a rutinosabb játékosok is emelni a színvonalat. Afelől ugyanis nincs kétsége, hogy ezen a világbajnokságon a fiatalok legalább olyan jók lesznek, mint a tavalyi Eb-n.

A kongói Shaquille O'Neal

 

Videoüzenetben üdvözölte az NBA-legenda Shaquille O’Neal Gauthier Mvum­bit, a Kongói Demokratikus Köztársaság 192 centiméter magas és 110 kilós kézi­labdázóját, aki nem mindennapi adottságaival vált ismertté az egyiptomi világbajnokságon. A kongói beálló azóta már át is írta bemutatkozását az Instagramon: „A kézilabda Shaqje” – áll a közösségi oldalán. A 26 éves beállós négy gólt szerzett Argentína ellen, az összes lövését értékesítve. Feltűnést keltő fizikumán túl további érdekesség, hogy a francia negyedosztályból érkezett a világbajnokságra.

 

Magyar Kézilabda Szövetség Egyiptom
Kapcsolódó cikkek