Közélet

Nem vizsgálják drogügyletei miatt a volt mexikói minisztert

Salvador Cienfuegos ellen az Egyesült Államokban kábítószer-kereskedelem és pénzmosás vádjával indult vizsgálat.

Nem indítanak eljárást Mexikóban az ország volt védelmi minisztere ellen a kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt – derül ki a mexikói ügyészség csütörtöki közleményéből.

Salvador Cienfuegos ellen az Egyesült Államokban kábítószer-kereskedelem és pénzmosás vádjával indult vizsgálat.

Az amerikai igazságszolgáltatás azzal gyanúsította az állítólag el Padrino (Keresztapa) álnevet viselő Cienfuegost, hogy 2015 és 2017 között kenőpénzt fogadott el a Sinaloa kartellként ismert kábítószer-kereskedő hálózattól, s cserében védelmet biztosított nekik.

Novemberben mindazonáltal beszüntették az ellene indított bűnvádi eljárást, és hazatérhetett, miután ígéretet kaptak rá, hogy Mexikóban megindítják a nyomozást.

Fotó: EYEPIX / NURPHOTO / AFP

Jóllehet elemzők szerint Washington a gesztustól a két ország közti kapcsolatok javulását remélte, Cienfuegos hazatérését követően Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök előterjesztett egy törvénymódosítást, amely korlátozza a külföldi szervezetek tevékenységét a latin-amerikai országban.

E módosítás – amelyet decemberben a mexikói törvényhozás alsóháza is elfogadott – vélhetően az Egyesült Államoknak szánt fricska, miután az év végén a két ország között feszültség alakult ki a kábítószer-ellenes műveletek miatt.

A módosítás értelmében a Mexikóban tevékenykedő külföldi szerveknek minden információt meg kell osztaniuk a mexikói hatóságokkal, és nem mentesülnek a következmények alól, ha bűncselekményt követnek el.

Az amerikai hatóságok óvakodnak megosztani információkat a helyi hatóságokkal, mert megítélésük szerint a kábítószeres bűnszervezetek sok helyen beszivárogtak a bűnüldöző szervek soraiba.

A csütörtöki közlemény szerint Cienfuegos nem tartott fenn kapcsolatokat bűnszervezetek tagjaival, és a vagyonnyilatkozatából sem derül ki, hogy illegális bevételekhez jutott volna.

Mike Vigil, az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) korábbi tisztségviselője csalódottságát fejezte ki a mexikói döntést miatt, amelyet a latin-amerikai igazságszolgáltatás szégyenfoltjának nevezett.

miniszter mexiko kartell drog
Kapcsolódó cikkek