Közélet

Megalapították a magyar oltóanyaggyárat

Bejegyzésre került az Oltóanyaggyár Zrt., céget 5 millió forintos jegyzett tőkével még december 15-én alapította a Debreceni Egyetem.

Bejegyzésre került az Oltóanyaggyár Zrt., amely vállalatnak a kormány meghatározó szerepet szán a hazai vakcinagyártásban. A céget 5 millió forintos jegyzett tőkével még december 15-én alapította a Debreceni Egyetem – írja az mfor.hu.

A kormány egyetértett azzal, hogy a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve végezze el a koronavírus elleni nemzeti oltóanyag kifejlesztését.

Ezzel kapcsolatosan el is különítettek 1,63 milliárd forintot a költségvetés egyetemek és főiskolák finanszírozására szolgáló keretéből, illetve 369,9 millió forintot közvetlenül az a Népegészségügyi Központ kapott meg.

Fotó: Mónus Márton / MTI

A magyarországi vakcinagyártásról legutóbb a Pénzügyminisztérium tett említést a fontos döntései között, amikor bemutatták a 860 milliárd forintos év végi csomagjukat. Ezt megelőzően még májusban Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette, hogy megkezdődött a munka és folynak az ígéretesnek tűnő tesztelések.

vakcina koronavírus oltóanyaggyár oltás
Kapcsolódó cikkek