Közélet

Menczer: Kevés a vakcina Európában, így Magyarországon is

Ezért döntött úgy a kormány korábban, hogy megnéz más forrásokat: Oroszország és Kína jött elsősorban szóba – mondta az államtitkár.

Kevés vakcina van Európában, így Magyarországon is – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Menczer Tamás elmondta, még kevesebb vakcina lesz Európában, miután a Pfizer bejelentette, hogy csökkenteni fogja a szállítandó mennyiséget.

A Moderna ugyan továbbra is szállít, de csak kis mennyiségű oltóanyagot, az AstraZeneca engedélyezése pedig majd valamikor következik, de ez még hetekbe telhet – tette hozzá.

Ezért döntött a magyar kormány korábban már úgy, hogy megnéz más forrásokat: Oroszország és Kína jött elsősorban szóba

– fejtette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy az orosz és a kínai vakcinákat a magyar szakemberek az egészségügyi protokoll alapján megvizsgálják.

Fotó: Mónus Márton / MTI

Menczer Tamás hangsúlyozta, a magyar szakemberek világhírűek és képesek önálló döntést hozni, és amikor végére értek a munkának, akkor elmondják a véleményüket a vizsgált vakcinákról.

Ha ők azt mondják, hogy a vakcinák rendben vannak, akkor lehet szerződést kötni a gyártókkal, de addig nem

– mondta.

Hozzátette, senki és semmi nem tiltja, így az sem, hogy a magyar kormány olyan gyártókkal tárgyaljon, amelyekkel Brüsszel nem tárgyal.

Elmondta azt is, információi szerint tizennégy európai ország jelentkezett egy óra alatt a kínai gyártónál azt követően, hogy az előrehaladott magyar tárgyalások nyilvánosságra kerültek.

Menczer Tamás vakcina koronavírus
Kapcsolódó cikkek