Közélet

Tavaly 111 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból

A donort jelentő intézményekből átlagosan 3,67 jelentés érkezett tavaly.

Tavaly az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Transzplantációs Igazgatósága 158 donorjelentést fogadott 43 kórházból, végül 111 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 32 kórházban – derül ki az OVSZ adataiból. Agyhalottból 329 szervet, élődonorból pedig 30 szervet távolítottak el transzplantáció miatt. Agyhalottból 329 szerv, élődonorból pedig 30 szervet távolítottak el transzplantációs céllal.

Mint írják, nemzetközi adatok szerint

egy elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak, így a tavaly elhunyt 111 szervdonor 3418 új életév lehetőségét adta transzplantáltaknak a szervadományozással.

A donort jelentő intézményekből átlagosan tavaly 3,67 jelentés érkezett. A legaktívabb intézményből 15 jelentés történt, és 10 donáció valósult meg. A legaktívabb donorjelentő orvos pedig nyolc lehetséges donororról adott értesítést.

A közlemény szerint tavaly az Eurotransplant együttműködésben 86 külföldi donorszerv beültetése történt meg Magyarországon, 64 vese, egy hasnyálmirigy, nyolc máj, tizenkét szív, és egy tüdő. 2020-ban 461 új magyar beteg regisztrációja történt meg az Eurotransplant várólistáján.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 320 szervátültetés történt, ezen belül 202 veseátültetés, 50 májátültetést, 45 szívátültetés és 17 tüdőátültetés valósult meg. Hat esetben pedig kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetés végeztek az orvosok.

A transzplantációs várólistán 2020-ban összesen 1893 beteg fordult meg, és 461 új beteg is felkerült a várólistára, az év végén pedig 1361 beteg várakozott életmentő szervátültetésre.

A transzplantált betegek várakozási ideje a máj- és a szívátültetés esetén a legrövidebb, mindkét szervnél, illetve tüdőátültetés esetén átlagosan 7 hónap. A kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetése esetén 3 év 4 hónap, valamint a vesetranszplantációnál közel 3 és fél év a várakozási idő.

Országos Vérellátó Szolgálat transzplantáció
Kapcsolódó cikkek