Közélet

Terrorszervezetté nyilvánítanák az egyik Trumpot támogató csoportot

A döntést részben az indokolná, hogy szervezet tagjai részt vettek a Capitolium ostromában.

A kanadai közbiztonságért felelős miniszter szerint gyűlöletkeltő és veszélyes a Proud Boys nevű csoport, amely részt vett a Capitolium elleni támadásban – írja a The Guardian.

Kanadai politikusok ezért fontolgatják, hogy

a Boko Harammhoz, az ISIS-hez és az al-Kaidához hasonlóan terrorszervezetté nyilvánítsák a csoportot.

Bill Blair miniszter a kanadai CTV Newsnak azt nyilatkozta, hogy a Proud Boys egy „antiszemita, iszlamofób, nőgyűlölő szervezet”. A múlt héten pedig Jagmeet Singh, az Új Demokrata Párt vezetője szólította fel a kormányt, hogy vegyék fel a Proud Boyst a terrorszervezetek listájára, mert a politkus szerint a csoport „belföldi terrorcselekményt” hajtott végre akkor, amikor részt vett az amerikai törvényhozás épületének megtámadásában.

Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency / AFP

„Alapítójuk kanadai. A szervezet jelenleg Kanadában működik ”– tweetelte Singh.

A Proud Boyst 2016-ban alapította a kanadai Gavin McInnes, a Vice magazin társalapítója. A szervezet három évvel ezelőtt került először a kanadai címlapokra miután öt társuk – a csoport fekete és sárga viseletében – megzavarta az őslakosok közösségének egy szobor elleni tiltakozását – emlékezetett a brit lap.

A csoportot a Facebook és az Instagram is letiltotta 2018 októberében, miután megsértette a platformok gyűlöletpolitikáját, és az FBI szélsőséges szervezetnek nyilvánította.

Kanada Proud Boys
Kapcsolódó cikkek