Közélet

Ausztriában is gyárthatják majd az orosz és a kínai vakcinákat

Sebastian Kurz a Szputnyik V vagy a Sinopharm oltóanyaggal is beoltatná magát, és azok gyártását is tervezik az osztrákok.

Akár Ausztriában is gyárthatják majd az orosz Szputnyik V és kínai Sinopharm vakcinákat – írja az Origo, Sebastian Kurz osztrák kancellár a Welt am Sonntag német lapnak adott interjúja alapján.

Sebastian Kurz az orosz vagy a kínai vakcinákkal is beoltatná magát.

Mindent meg fognak tenni, hogy a Sinopharm vagy a Szputnyik V vakcinák engedélyezése után, az oltóanyagok gyártására alkalmas osztrák gyárak kapacitását rendelkezésre bocsájtsák – írja az Origo a kancellár német lapnak adott interjúja alapján.

Sebastian Kurz Fotó: AFP

A céljuk, hogy a lehető leggyorsabban minél több biztonságos oltóanyag álljon rendelkezésre, függetlenül attól, hogy melyik gyártó termékéről legyen szó – írja a hírportál.

Arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát az orosz vagy a kínai vakcinákkal, Kurz igennel válaszolt, amennyiben ezek Európában átmentek az engedélyezési folyamaton.

Az vakcinákkal kapcsolatban a hatékonyságot, a biztonságot és a gyors rendelkezésre állást emelte ki a kancellár.

Nem szabad geopolitikai harcokhoz felhasználni az oltásokat. Kritizálta a brüsszeli vakcinabeszerzést, mert szerinte a jelenlegi ellátási nehézségeket részben a szállítási problémák és az uniós engedélyezés lassúsága is okozza – írja a portál.

Az osztrák kancellár a héten már beszélt arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökségnek az orosz és kínai vakcinák engedélyezéséhez szükséges vizsgálatokat is meg kellene kezdenie – írták.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

vakcina Sebastian Kurz Szputnyik V SinoPharm Orosz kínai Ausztria
Kapcsolódó cikkek