Közélet

Fél év alatt 308-szor intézkedtek az iskolaőrök

Legtöbbször garázdaság, testi sértés, valamint lopás miatt kellett akcióba lépniük.

Az esetek negyedében garázdaság és testi sértés, valamint lopás miatt kellett eljárniuk – adta hírül az Infostart.

Az iskolaőr-rendszer 2020 szeptemberében került bevezetésre. Jelenleg összesen 431 iskolában vannak jelen, de vannak olyan iskolák is, ahol engedélyezték, hogy legyen iskolaőr, de pillanatnyilag még betöltetlen ez a pozíció.

Mind a tanulók, mind a pedagógusok, mind a szülők részéről nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk, de az iskolaőröktől is. Egy iskolában Szombathelyen annyira megszerették a gyerekek az iskolaőrt, hogy egy iskolaidőn kívüli biciklitúrára is meghívták, természetesen nem iskolaőr mivoltában

– mondta el az InfoRádióban Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

Fotó: Shutterstock

A 431 oktatási intézményben összesen 521 aktív iskolaőr van, köztük tartalékosok is. Bővítésre több helyen is mutatkozik igény.

Az iskolák folyamatosan jelentkeznek, az igényt felmérve pedig az alkalmassági vizsgálaton megfelelt embert a képzést követően rendelkezésre is tudjuk bocsátani

– mondta a folyamatról Gál Kristóf. A kiválasztási folyamat nagyon bonyolult és szigorú is, pontosan azért, mert gyermekek között kell dolgozni.

Kényszerítő eszközöket (bilincs, gumibot, gázspray) szeptember óta még egyszer sem kellett alkalmaznia iskolaőrnek.

Eddig összesen 308 alkalommal kellett intézkedniük.

Ebből 72 alkalommal kellett fellépni bűncselekmény vagy szabálysértés miatt, melyek közül 48-szor bűncselekmény, jellemzően garázdaság, testi sértés miatt, 24-szer pedig szabálysértés történt.

ORFK iskolaőr
Kapcsolódó cikkek