Közélet

Magyarországon gyárthatják az orosz vakcinát

Orosz sajtóértesülés szerint november óta zajlanak az egyeztetések.

A magyar és az orosz kormány tárgyalásokat folytat a Sputnik V előállításának lehetőségéről egy meg nem nevezett magyarországi gyárral – közölte az orosz TASZSZ hírügynökség.

Hozzátették:

tavaly novemberben kezdődtek az egyeztetések, azonban egyelőre konkrét eredmények még nincsenek.

Ugyanakkor megjegyzik, hogy tudomásuk van egy olyan magyar cégről, amely képes technikailag előállítani egy ilyen vakcinát, hozzátéve, hogy jelenleg az influenza elleni oltás gyártásával foglalkozik.

Egyelőre folyamatban van a termelés átalakításának előkészítése, azonban konkrét időzítésről nincs információja a hírügynökségnek.

Fotó: Dwi Anoraganingrum / Geisler-Fotopress / AFP

Pavel lyin, az Orosz Föderáció magyarországi kereskedelmi képviselője a hírügynökségnek elmondta, hogy a koronavírus elleni oltóanyag gyártásának tárgyalásait Magyarországon bonyolítja a feladat sajátossága.

Az oltástermelés egy nagyon specifikus terület, és nagyon különbözik attól, amit a nagy magyar gyógyszergyárak, például Richter Gedeon és mások csinálnak

– mondta Pavel lyin.

A lap kiemeli, hogy Magyarország korábban az Európai Unióban elsőként jóváhagyta az orosz Sputnik V oltóanyag alkalmazását. Összesen öt oltás lesz elérhető az ország lakossága számára egyszerre: a „Sputnik V”, az amerikai Moderna, a Pfizer konzorcium és a BioNTech, az AstraZeneca és a kínai Sinopharm gyógyszer.

Tavaly év végén a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve megbízást kapott a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére.

A tervek szerint vakcina előállítása a Debrecenben épülő Nemzeti Oltóanyaggyár keretein belül történne meg, a gyártásban szintén részt venne a vírusvakcinák terén több évtizedes tapasztalattal rendelkező Fluart Kft. is.

vakcina Orosz Sputnik V
Kapcsolódó cikkek