Közélet

Meghosszabbították március közepéig a korlátozásokat

Járványügyi szakértők szerint a harmadik hullám elérte Magyarországot, egyes előrejelzések szerint a számok drámaian romlani fognak.

Március 15-ig meghosszabbították azokat a korlátozásokat, melyek november 11-e óta érvényben vannak – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Hozzátette: járványügyi szakértők szerint a harmadik hullám elérte Magyarországot,

egyes előrejelzések szerint a számok drámaian romlani fognak a következő egy-két hétben.

Egyelőre Magyarország rendelkezik a legtöbb oltóanyaggal az EU tagállamai közül. A héten és jövő héten több embert tudnak beoltani, mint amennyien eddig megkapták a vakcinát – erősítette meg a miniszter.

Az első korlátozás, amit feloldhatnak a kijárási korlátozás megszüntetése lehet – válaszolta kérdésre Gulyás Gergely. A tömegrendezvények, a koncerteket és a gyűlések esetében csak akkor szabad enyhíteni, ha a nyájimmunitás már kialakult – tette hozzá.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Maradnak a bértámogatások

Gulyás Gergely kiemelte, a bértámogatásokat is fenntartja a kormány, és valamennyi olyan intézkedést, amely a gazdasági újraindítást támogatja. Elmondta, a bértámogatások kifizetése felgyorsult az elmúlt hetekben,

eddig összesen 41,3 milliárd forintnyi igény érkezett, ebből 39,3 milliót megítéltek a kormányhivatalok és 39 milliárdot ki is fizettek.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban megjegyezte, március 1-től kézbesítik azok számára, akiket már korábban beoltottak vagy a védettséget egy korábbi megbetegedés miatt megszerezték. Ezt követően döntenek viszont majd arról, hogy mire jogosít fel a kártya. Egyelőre az biztos, hogy akinek van plasztikkártyája, arra a karanténszabályok nem vonatkoznak. Hozzátette: életszerűen kell átgondolni, hogy milyen szabályok vonatkoznak azokra, akik már védettséget szereztek.

Eddig 2 millió 460 ezren regisztráltak az oltásra, az online konzultációt pedig 425 ezren töltötték ki eddig.

Hétfőig mindenkinek alá kell írnia

Az új egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos szerződéseket legkésőbb március elsején éjfélig kell aláírni az orvosoknak és a szakdolgozóknak. Gulyás Gergely elmondta, úgy tudják, az orvosok többsége aláírja majd a szerződést, csak néhány helyen és szakterületen vannak olyanok, akik nem fogadják el a megállapodást.

Megerősítette, az ügyeleti díjazással kapcsolatban a kormány szerdán az országos kórházi főigazgatónak szabad kezet adott. Ez azt jelenti, hogy

akár minden szakterületen eltérő ügyeleti díjszabás lehet, de ezekről még tárgyalások folynak.

Az új egészségügyi szolgálati jogviszony tisztább viszonyokat teremt, lényegében sokaknak jó és kevesek járnak vele rosszabbul – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: a paraszolvencia (hálapénz) kivezetése egy olyan történelmi lépés, amivel ezt a rendkívül káros jelenséget meg lehet szüntetni.

A magánszolgáltatóknál lefoglalható koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatban megjegyezte,

kizárt, hogy magánellátóknál védőoltást kaphasson bárki, Magyarországnak van oltási programja, az ilyen oltásokra nem adnak engedélyt a hatóságok.

Ha ilyen oltásról tudomás szereznek, azokat a vakcinákat azonnal lefoglalja a hatóság.

Vakcinagyártás Magyarországon

A miniszter a magyarországi koronavírus elleni vakcina gyártásával kapcsolatban megjegyezte, korábban szó volt arról, hogy a Fluart Kft., amely az influenza elleni védőoltást is gyártja, esetleg képes lehet az orosz vakcinát gyártani a Pilisborosjenőn lévő gyártóbázisán, de a cég nem csak Magyarország számára, hanem többek között a NATO-nak is biztosítja a influenza elleni védőoltást, ezért kapacitáshiány miatt erre nincs lehetőség.

Gulyás Gergely azonban megjegyezte: a kormány kiemelt jelentőségűvé nyilvánította

a debreceni oltóanyaggyár megvalósítását, így hamarosan Magyarországon is lesz egy olyan vakcinagyár, ahol védőoltást állíthatnak majd elő.

Gyulyás Gergely járványügyi korlátozások koronavírus
Kapcsolódó cikkek