Közélet

Megérkezett az AstraZeneca első vakcinaszállítmánya

Az első körben 40 800, március végéig összesen több százezer AstraZeneca vakcina érkezik Magyarországra.

Február 6-án, szombaton reggel megérkezett hazánkba az AstraZeneca vakcina első szállítmánya. A gyógyszercég szombati közleménye szerint az Európai Unióban és Magyarországon is január végén engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 40 800 adagot tartalmaz, a következő napokban és hetekben több ezer dózissal folytatódik a szállítás.

Mint írták, az Európai Bizottság január 29-i feltételes forgalomba hozatali engedélyét követően február 6-án, szombaton megérkezett Magyarországra az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca innovatív gyógyszergyártó vállalat közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcinája.

Az oltóanyaggal azokat a felnőtteket lehet beoltani a koronavírus-fertőzés megelőzése céljából, akik betöltötték 18. életévüket.

Fotó: Frank Hoemann / Sven Simon / dpa / AFP

Az első szállítmány 40 800 adagot tartalmaz, március végéig pedig összesen várhatóan több százezer COVID-19 VaccineAstraZeneca érkezik majd hazánkba. Mindez jelentősen, – a többi engedélyezett vakcinaszállítmány beérkezésétől függően – akár a duplájára is emelheti az ország oltási kapacitását.

A közlemény arról is beszámolt, hogy az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában végzett fázis III klinikai vizsgálatok elemzése szerint az első dózis után a védelem 75 százalék feletti, a hatékonyság pedig növekszik a beadott dózisok közti eltelt idő legfeljebb 12 hétre növelésével. Az adagok közötti időtartam 12 hétre emelése esetén a vakcina hatékonysága 82 százalékos. Az első eredmények szerint a vakcina jelentős mértékben (67 százalék) képes megelőzni a betegség továbbadását, ami megerősíti, hogy a vírus terjedését is akadályozza.

Az AstraZeneca benyújtotta kérelmét a WHO (Egészségügyi Világszervezet) felé, hogy az

alacsonyabb jövedelmű országok esetén is engedélyezzék a vakcina vészhelyzeti használatát,

emellett továbbra is együttműködik a kormányzatokkal és a nemzetközi szervezetekkel, hogy a világjárvány idején önköltségi áron, mindenki számára hozzáférhető oltóanyagot juttasson el az emberekhez.

vakcina járvány koronavírus astrazeneca
Kapcsolódó cikkek