Közélet

Megkezdték a Szputnyik V magyarországi alkalmazását

A kormányzati portál szerint a héten 2800 idős embert oltanak be az orosz vakcinával négy budapesti kórházi oltóponton.

Megkezdődött az orosz Szputnyik V vakcinával való oltás Magyarországon, elsőként Budapesten alkalamzták az oltóanyagot – írja a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portál szerint a héten 2800 idős embert oltanak be az orosz vakcinával négy budapesti kórházi oltóponton, a Dél-Pesti Centrumkórházban, a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban és a Szent Imre Kórházban.

A fővárosi háziorvosi praxisok választhatták ki az oltáshoz azokat a regisztrált időseket, akik megfelelnek a feltételeknek.

A Szputnyik már a negyedik Magyarországon alkalmazott vakcina a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca mellett. Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, Magyarország leszerződött Oroszországgal egymillió ember oltásához elég oltóanyagra, amely három hónap alatt érkezhet meg – írják.

Beoltanak egy férfit a Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben. MTI/Balogh Zoltán

A magyar gyógyszerészeti hatóság január 20-án engedélyezte az orosz vakcinát.

A most oltásra kiosztott vakcinák decemberben érkeztek Magyarországra, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) február 7-én engedélyezte a felhasználásukat. Megjegyezték: a február 2-án érkezett 40 ezer adag Szputnyik V vizsgálata még zajlik, azokkal később kezdődhet meg az oltás.

Az orosz vakcináról az írták: 18 év felett adható és két oltás szükséges belőle, 21 napos különbséggel. Oroszországban és Szerbiában is minden 18 év feletti korosztályban használják, a vajdasági magyarok is nagy számban oltakoznak ezzel a vakcinával.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint, az orosz alkalmazási előiratban volt egy olyan rész, amely arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedések esetén kellő óvatossággal kell adni ezt a vakcinát.

Ezért a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy döntött, hogy – a biztonságot előtérbe helyezve – egyelőre azokban a betegségcsoportokban nem alkalmazzák.

Ugyanakkor életkor szerinti határ nincsen, tehát azok az idősek, akik nem szenvednek ezekben a krónikus betegségekben, ugyanúgy megkaphatják az orosz vakcinát, mint a többi oltóanyagot – mondta az országos tisztifőorvos.

Az alkalmazási előírások idővel változhatnak, hiszen az egyes vakcinákról újabb és újabb információk, tudományos eredmények látnak napvilágot. Amint ezek megjelennek, a gyártó fogja változtatni az alkalmazási előírást, és annak megfelelően módosulhat az is, hogy kik kaphatják meg biztonsággal a vakcinát – írják.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

vakcina koronavírus oltás Szputnyik V Orosz
Kapcsolódó cikkek