Közélet

Ombudsmanhoz fordultak az egészségügyi dolgozók

Öt szakszervezet szerint az egészségügyi szolgálati törvény alaptörvény-ellenes.

Az ombudsmanhoz és nemzetközi szervezetekhez fordultak a szakszervezetek az egészségügyi szolgálati törvény miatt. A Magyar Orvosok Szakszervezete, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége és az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége levélben fordult az alapvető jogok biztosához az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szóló 2020. évi C. törvény (Eszjtv.) két, szerintük alaptörvényt megsértő passzusa miatt.

A levél aláírói szerint a törvény megszünteti az egészségügyi dolgozók kollektív alkuhoz való jogát és átláthatatlanul korlátozza a sztrájkjogot is.

A szakszervezetek kérték az ombudsmant, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál az Eszjtv. és a végrehajtási rendeletek Alaptörvénnyel való összhangjának felülvizsgálatát.

Fotó: Pixabay

A szakszervezetek azt írták, a Eszjtv. megtiltja, hogy a hatálya alatt kollektív szerződést kössenek az érdekképviseletek a munkáltatóval, illetve az érvényes kollektív szerződéseket ez év január elsejével megszüntette egy kormányrendelet.

A kollektív alku joga alapvető jog, amelyet korlátozni csak rendkívül indokolt esetben, a szükségesség és arányosság alapelvei mentén lehet. Ezek a feltételek egyáltalán nem teljesülnek.

Az Eszjtv. indoklásában nem fejti ki, hogy miért volt szükség erre a lépésre, és az egészségügyi kormányzat sem adott magyarázatot erre. Az öt szakszervezet a sztrájkjog korlátozása miatt hivatalos eljárás megindítását is kezdeményezte a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnél (ILO), melyet az ILO befogadott, és el is indította az ügy vizsgálatát.

ombudsman egészségügy
Kapcsolódó cikkek