Közélet

Részvényralit okoz a kínai moziláz

A kínai holdújév idején rekordbevételre, majdnem 930 millió dollárra (6 milliárd jüan) tettek szert a mozik.

A kínai holdújév idején, vagyis a múlt héten rekordbevételre, majdnem 930 millió dollárra (6 milliárd jüan) tettek szert a mozik az egyik legnagyobb jegyértékesítő platform, a Maoyan szerint.

Ez az összeg a 2019-ben szintén ebben az időszakban felállított 5,9 milliárd jüanos rekordot adta át a múltnak.

A mostani roham azzal magyarázható, hogy a hatóságok ismét arra szólították fel az embereket, hogy ne utazzanak el a járvány terjedésének megakadályozása miatt, ezért helyben ünnepeltek, és többen tértek be a filmszínházakba. Több helyen ingyenes mozijegyeket is osztottak a látogatók ösztönzésére.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Tegnap aztán a tőzsdei kereskedésben a moziipar szereplőinek árfolyama is reagált a rekordokra.

Az Imax China Holding papírjainak ára 34 százalékkal drágult, de 35 százalékkal erősödött az Alibaba Pictures Group részvényeinek kurzusa is az ázsiai kereskedésben. A távol-keleti országban a féléves zárvatartást követően tavaly júniusban nyithattak ki először a mozitermek, és a pénztárak elkezdték ledolgozni a hátrányt.

Európában a londoni tőzsdén jegyzett Cineworld papírjai 0,85 fonton forogtak tegnap, míg egy éve, a járvány megjelenése előtt még 1,79 fontot értek. Alulértékeltek a texasi központú Cinemark Holding részvényei is, mintegy harmadával vannak a pandémia előtt látott szintek alatt.

A járványügyi korlátozások miatt, Kínát leszámítva, az egész világon sok térségben vannak zárva a mozik. Viszont napról napra egyre több ember szerez védettséget a koronavírus ellen a védőoltások segítségével, így a mozik egyre több helyen közel kerülhetnek az újranyitáshoz.

mozi Holdújév bevétel Kína
Kapcsolódó cikkek