Közélet

Trump ügyvédei szerint az impeachment egy politikai bosszú

Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felelősségre vonási eljárás megindítására szavazott.

A demokraták politikai bosszújának nevezte a Donald Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) a korábbi elnök egyik jogi képviselője pénteken.

Michael T. van der Veen felszólította a szenátorokat, hogy

haladéktalanul hagyjanak fel a „kirívóan alkotmányellenes politikai bosszúval”. A volt elnök ügyvédje „politikai indíttatású boszorkányüldözésnek” nevezte a felelősségre vonási eljárást.

Michael T. van der Veen szerint Trump január 6-i beszéde a Capitolium elleni támadás előtt nem szított „törvénytelen magatartást”. A védőügyvéd videókat is bejátszott, amelyeken Trump más alkalommal, többször buzdított arra, hogy mindenki tartsa be a törvényeket és a rendet.

Bármilyen törvénysértő magatartással vádolni az elnököt elvetemült és szörnyű hazugság

– fogalmazott Trump jogi képviselője.

Fotó: MANDEL NGAN / AFP

A demokrata többségű képviselőház lázadás szítása miatt emelt vádat Trump ellen, a Capitolium január 6-i megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. Az incidensben öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

David Schoen, Donald Trump másik védőügyvédje beszédében azzal vádolta meg az úgynevezett impeachment-menedzsereket, hogy szerdai és csütörtöki érveléseik során manipulált bizonyítékokat mutattak be.

Van okunk azt feltételezni, hogy a ház vezetői manipulálták a bizonyítékokat és szerkesztették a videófelvételeket

– mondta Schoen. „Ha megtették, és ez egy bírósági tárgyalás lenne, akkor a bíró megbüntetné őket” – fogalmazott.

Trump jogi csapata veszélyes kettős mérce használatával és képmutatással vádolta meg a demokrata képviselőket, akik szerint a korábbi elnök lázadást szított azzal, hogy január 6-i beszédében a „harcoljatok pokolian” kifejezést használta. Az ügyvédek egy 11 perces videót játszottak be, amelyen az látható, hogy az impeachment-menedzserek és demokrata szenátorok ugyanezt a kifejezést használják.

Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felelősségre vonási eljárás megindítására szavazott; 2019-ben hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult vele szemben impeachment, akkor a szenátus felmentette.

Donald Trump impeachment
Kapcsolódó cikkek