Közélet

A Pfizer vakcinája 100 százalékos védelmet nyújt a 12-15 évesek számára

A vizsgálatok nem találtak biztonsági problémát az oltással kapcsolatban, a következő hetekben hatósági engedélyt kaphat a korosztályban való alkalmazhatósága.

A Pfizer szerdán közzétett jelentése alapján a vakcina 100 százalékos hatékonyságot mutatott a 12-15 éves korosztályban végzett harmadik fázisú klinikai vizsgálatokon – számolt be róla a The Wall Street Journal.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a cég tervei szerint a lehető leghamarabb be fogja nyújtani a német BioNTech gyógyszergyárral közös oltóanyagával kapcsolatos legújabb adatokat az illetékes szerveknek, hogy a fiatal korosztály oltása az új tanév kezdete előtt megvalósulhasson.

Az Amerikai Egyesült Államokban végzett vizsgálatba 2260 résztvevőt vontak be. 18 megerősített Covid-fertőzött szerepelt a placebo csoportban. Az oltást megkapó fiatalok közül senki nem fertőződött meg

– közölte a vállalat.

Ezek alapján az oltóanyag hatékonysága 100 százalékos volt

– mondta közleményében Bourla.

Fotó: Abdoulhamid Hosbas / Anadolu Agency / AFP

Hozzátette, hogy az oltás utáni mellékhatások megegyeznek azzal, amit a felnőtteknél tapasztaltak.

A vakcina ugyanolyan meggyőző antitest-választ váltott ki a gyermekeknél, mint amilyent a 16-25 év közötti beoltottak körében is tapasztaltak.

Szakértők szerint a teljes népesség akkor tekinthető védettnek, ha a lakosság jelentős részét beoltják, ehhez pedig szükséges a gyermekek vakcinálása is.

Az amerikai kormány kalkulációja alapján az Egyesült Államok népességének 70-85 százalékát kell beoltani a társadalom védetté tételéhez. Ehhez elengedhetetlen a gyerekek oltása is, akik a lakosság 20 százalékát teszik ki.

A Pfizer oltóanyaga jelenleg 16 éves kor fölött van engedélyezve az Egyesült Államokban.

A Fehér Ház orvosi tanácsadója, Anthony Fauci március elején úgy nyilatkozott, hogy az ország ősszel megkezdheti az idősebb gyerekek oltását, míg általános iskolás korosztály számára erre várhatóan következő év elején kerülhet sor.

Ezzel egyidejűleg a vakcinagyártók további fejlesztéseket is végrehajtanak. A Pfizer új formulát fejleszt, mellyel a szállítás és tárolás egyszerűsödik, és így az oltóanyag több helyre jut el. Az AstraZeneca pedig Vaxzervia névre keresztelte át a vakcináját.

BioNTech Pfizer vakcina olt koronavírus
Kapcsolódó cikkek