Közélet

Az uniónak segítenie kéne a Szputnyik V gyártásában

Nincs oka kételkedni abban, hogy a Szputnyik V jó oltóanyag, ugyanis Oroszországnak kiváló tudósai vannak – mondta Thierry Breton, uniós biztos.

Az oltási stratégiájában a koronavírus ellen szereplő oltóanyagokon kívül számos jó vakcina létezik, közéjük tartozik az orosz fejlesztésű Szputnyik V oltóanyag is – jelentette ki Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos szerdán.

A közös uniós oltásigazolásra, más néven zöld tanúsítványra vonatkozó európai bizottsági jogalkotási javaslat bemutatásakor Thierry Breton kérdésre válaszolva kijelentette:

nincs oka kételkedni abban, hogy a Szputnyik V jó oltóanyag, ugyanis Oroszországnak kiváló tudósai vannak.

Thierry Breton, az Európai Unió biztosa. Fotó: THIERRY MONASSE / POOL / ANADOLU AGENCY / AFP

Mivel az orosz oltóanyaggyártónak nehézségei vannak a tekintetben, hogy kielégítse a vakcina iránt megnövekedett igényt,

az Európai Uniónak szabad gyártókapacitásával esetlegesen segítséget kell nyújtania Oroszországnak

- mondta az uniós biztos.

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot mutatott be a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására.

Kompromisszumot ajánl Brüsszel az oltások elfogadására

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán előterjesztette az oltási útlevél bevezetésével kapcsolatos törvénytervezetet, amelynek az a célja, hogy egységes szabályrendszert teremtsen az Európai Unión belül, elősegítse az utazásokat, megmentse a nyári turisztikai szezont.

 

uniós biztos vakcina oltás Thierry Breton Európai Unió Szputnyik V gyártás
Kapcsolódó cikkek