Közélet

Bill Gates megjósolta a járványt, és további veszélyekre figyelmeztet

A Microsoft alapítója a jelenleginél veszélyesebb járványok kitörését is valószínűnek tatja, és az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontosságára is felhívja a figyelmet.

A dollármilliárdos először egy 2015-ös Ted Talk-ban vízionált egy, a Covid-19-hez hasonlatos világjárványt. Most pedig az új könyve kapcsán vele készített YouTube-interjúban még borúsabb képet festett.

A következő globális katasztrófára vonatkozó kérdésre válaszként

Bill Gates egyből szóba hozta a bioterrorizmus fogalmát, azaz annak lehetőségét, hogy valaki szándékosan akar kárt okozni mesterségesen kirobbantott járványokkal.

A filantróp szerint ez veszélyesebb a természetből kirobbanó pandémiáknál, és az ezzel okozott kár emberéletekben és anyagiakban egyaránt jelentősebb lenne.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány korábban is dollármilliókkal támogatta a járványok megelőzésére, és az azok elleni védelemre szolgáló innovációkat és technológiákat. 2010-ben tíz év alatt 10 millió dollárra tett ígéretet oltás-fejlesztésre. Ezt az összeget a koronavírus-járvány kitörése után megnövelte, és további 250 millió dollárral járul hozzá a küzdelemhez.

Fotó: Indraneel Chowdhury / NurPhoto / AFP

A nagy támogatás azért is rendkívül fontos, mert az ágazat befektetés-igénye igen komoly. Ezt mások is belátták már, többek között a luxemburgi székhelyű Vector Innovation Fund nemrég indított 300 millió dolláros Pandemic Ptotection részalapja is a „következő Covid” elleni megfelelő felkészülést támogatja.

Előrejelzések szerint az ágazat évente 50 százalékkal bővül, és 2027-re 1300 milliárd dolláros piaccá válik.

Bill Gates szerint úgy kell felkészülni a jövőbeli járványokra, mint ha háborúra készülnénk. Alapítványának 2020-as éves jelentésében felszólította a gazdag nemzeteket, hogy dollárok tízmilliárdjait fektessék be a következő járványok elleni védelemre a koronavírus lecsengése után.

Gates nehézsúlyú támogatását a nanotechnológiák fejlesztésére és forgalmazására szakosodott The World Nano Foundation is üdvözölte. A WNF társalapítója, Paul Sheedy elmondta:

Bill Gates nemcsak óriási összegeket ad alapítványán keresztül, hanem kormányzati és magánberuházásokat is szorgalmaz olyan globális kérdésekben, mint a járványvédelem és az éghajlatváltozás, ahol a nanotechnológiák is létfontosságú szerepet játszhatnak.

Sheedy szerint azért is érdemes ebbe a területbe invesztálni, mert a nanotechnológia alkalmazása fontos volt a koronavírus elleni vakcinák fejlesztésében is,

ugyanis az mRNS alapú oltóanyagok létrehozásában is hasznosítani tudták.

A szakember úgy véli, hogy a jövőbeli járványokkal szembeni globális védelemben még inkább előtérbe kerül majd ennek a technológiának a jelentősége.

vakcina koronavírus nanotechnológia Bill Gates pandémia
Kapcsolódó cikkek