Közélet

Húsvét utáni nyitásra készül a közoktatás

Ha a járványhelyzet engedi, akkor április 7-én újranyitnak az általános iskolák és az óvodák is – mondta Maruzsa Zoltán az InfoRádióban.

A jelenlegi tervek szerint április 7-én indulna újra a tantermi oktatás az általános iskolákban, illetve ekkor térhetnének vissza a kisebb gyermekek az óvodákba. „A cél az, hogy minél előbb véget érhessenek az oktatásban is a korlátozások” – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette:

ez a jóslás kategóriája, de úgy készülünk, hogy húsvét után nyissunk. Ha a járványhelyzet indokolja, akkor készek vagyunk ezen tolni, de ha a számok javuló tendenciát mutatnak, akkor mielőbb szeretnénk újranyitni a közintézményeket.

A középiskolások november eleje óta digitális tanrendben tanulnak, az államtitkár azt reméli, hogy náluk is minél hamarabb vissza lehet állni a jelenléti oktatásra. Úgy fogalmazott, hogy három hét vagy egy hónap múlva olyan kedvező helyzet lehet, hogy mindenki visszatérhet, de előfordulhat, hogy ütemezett visszatérés lesz az oktatási intézményekbe.

Fotó: AFP

Beszélt arról is, hogy ellentétben a tavaly tavaszi korlátozásokkal, ezúttal nincsenek kitiltva a diákok és a pedagógusok az iskolákból, ha szükséges egyes tanulók behívása, akkor ez nem lehetetlen, a pedagógusok is oktathatnak az iskolai épületből. Az érettségire készülőknek szervezhető kiscsoportos felkészítő, ezzel élnek is az intézmények.

Az óvodákban 15 ezer, az iskolákban 4-5000 fő él az ügyelet adta lehetőséggel, ez a teljes létszám öt százaléka az óvodákban, egy százalék alatti az iskolákban, ezért nem hordoz jelentős járványügyi kockázatot.

Az érettségikkel kapcsolatban megjegyezte,

a diákok úgy készüljenek, hogy május első napjaiban az írásbeli biztosan lesz, és úgy készülünk, hogy a szóbeliket is a hagyományos módon megtartjuk

– mondta a államtitkár, és érvként említette, hogy tavaly tavasszal a sokkal bizonytalanabb helyzetben is az írásbeli megszervezése megvalósítható volt, ősszel pedig harmincezren szóbeliztek le. Mindenféle forgatókönyvre fel vannak készülve, de a diákok többsége érettségizni akar – tette hozzá.

köznevelésért felelős államtitkár Maruzsa Zoltán digitális oktatás
Kapcsolódó cikkek