Közélet

Megnőtt az igény az informatikai tudással rendelkező szakemberekre

A Microsoft digitális képzési programja világszerte huszonötmillió álláskeresőnek biztosít díjmentesen online tanfolyamokat, Magyarországon elsőként a Trenkwalder csatlakozott a projekthez.

Magyarországon a munkaerő-közvetítők közül a Trenkwalder csatlakozott elsőként partnerként a Microsoft digitális képzési programjához, amelyben díjmentesen érhető el a tíz legkeresettebb digitális munkakör online képzése, ezek a következők: szoftverfejlesztő, kereskedelmi képviselő, projektmenedzser, IT-adminisztrátor, ügyfélszolgálati specialista, digitálismarketing-szakértő, IT helpdesk szakértő, adatelemző, pénzügyi elemző, grafikai tervező.

A koronavírus-járvány miatt állásukat vesztett szellemi foglalkozásúak újbóli elhelyezkedését hatékonyan segítik ezek az átképzések, amelyek piacképes és magas értéket képviselő végzettséget kínálnak az álláskeresőknek. A Microsoft globálisan több mint 25 millió álláskereső átképzését segíti ingyenesen.

Azok, akik a képzés elvégzésén túl tanúsítvánnyal is szeretnék validálni ismereteiket, most tetemes kedvezménnyel szerezhetnek Microsoft által kibocsátott tanúsítványokat.

Az együttműködés keretében a Trenkwalder nem csupán az adatbázisában szereplő jelölteket tájékoztatja – a társaság adatbázisában több mint százezer szellemi jelölt található, több mint harmaduk rendelkezik valamilyen szintű angolnyelv-tudással –, hanem 300-400 partnervállalatának is biztosítja a lehetőség promócióját. A programban való részvétel része a Trenkwalder közösségi felajánlási projektjének.

Fotó: Kallus György / VG

Az angol nyelven elérhető képzések elsődleges célcsoportját Magyarországon a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett szektorból, a vendéglátóiparból, az újból lezárt hotelekből, éttermekből és kávézókból elbocsátott szellemi alkalmazottak alkotják. Bekapcsolódásukat megkönnyíti, hogy körükben kiemelkedően magas a képzéshez szükséges nyelvtudás aránya – mondta Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. Azonban olyan szellemi alkalmazottak jelentkezésére is számítanak, akik, bár rendelkeznek állással, keresik a magasabb szintű pozíció elérésének lehetőségeit.

Az embereknek egyre nagyobb szükségük van arra, hogy új készségeket sajátítsanak el. A magyar gazdaság általános helyreállítását egyebek között azzal támogatjuk, hogy segítünk az embereknek az új tudás megszerzésében és az elhelyezkedésben

– mondta Christopher Mattheisen, a Micro­soft Magyarország ügyvezető igazgatója. A Trenkwalderrel való együttműködéssel olyan új készségek elsajátítását teszik lehetővé az álláskeresők, a diákok és a munkavállalók számára, amelyek iránt nagy a kereslet a digitális és a hibrid gazdaságban egyaránt.

A Covid–19-járvány következtében kialakult gazdasági válság és enyhítésére a Microsoft 2020 júniusában indította el nagyszabású programját, amely világszerte 25 millió ember átképzését tűzte ki célul. A Microsoft, a LinkedIn és a GitHub együtt biztosítanak ingyenes tananyagot, segítik az álláskeresőket a képesítések megszerzésében és az elhelyezkedésben.

A járvány alatt felgyorsult digitális átalakulás miatt számottevően megnőtt az igény a munkaerőpiacon az informatikai tudással rendelkező szakemberekre – a képzések ennek a tudásnak a megszerzésében segítik a munkakeresőket.

Az eddig elért eredmények visszaigazolják a kezdeményezés időszerűségét, hiszen az elmúlt hónapokban 231 országban és térségben több mint 27 millió tanulni vágyó embert vontak be az oktatási programba, Magyarországon eddig 33 ezer ember csatlakozott a kezdeményezéshez.

Trenkwalder digitalizáció munkaerőpiac Microsoft informatika
Kapcsolódó cikkek