Közélet

Minden pénzt megértek Viktória királynő gyászékszerei

Több mint százezer fonthoz jutott a néhai uralkodó unokája az eladással.

Az Origo számolt be róla, hogy eladásra bocsátotta az egykori brit uralkodó dédunokája Viktória királynő gyászékszereit. A várakozásokhoz képest háromszor akkora bevételt hoztak a különleges ékszerek mint remélték.

Ezek az ékszerek generációkon keresztül a brit királyi család tulajdonában voltak, egészen a mostani árverésig.

A cikkből kiderült, hogy az első gyászékszert a királynő férjétől, Alberttől kapta, mikor meghalt édesanyja. A medál egy fényképet és egy hajtincset tartalmaz a hercegnétől és 32.760 fontért kelt el. A maradék három ékszer a királyi pár harmadik gyermeke halála után készült. Alice hercegnő torokgyíkban halt meg 35 évesen. A gomb melyben a hercegnő miniatűr portréja van 18.900 fontért (mintegy 7,6 millió forint) talált új tulajdonosra a becsült 1500 font helyett. A maradék két ékszer is a hercegnőnek állít emléket.

Fotó: Culture Club/Getty Images

Az ékszerek így együtt több, mint százezer fontot (kb. 42,5 millió forint) hoztak a néhai királynő dédunokájának.

A magas árak természetesen az ékszerek különlegességének voltak köszönhetők. Nem mindennapi alkalom ugyanis, amikor egy közember is hozzájuthat a királyi család ékszereihez.

Az aukción a királynő ékszerei mellett a burmai II. Mountbatten grófnő családi relikviái is új gazdára találtak. A rengeteg festmény, bútor és porcelán közül a legmeghökkentőbb darab egy disznó formájú estélyi táska volt, mely végül 109 ezer fonttért kelt el.

árverés ékszer Viktória királynő
Kapcsolódó cikkek