Közélet

Panaszt tett Navalnij a börtönben, de a felügyelet nem talált kifogást

Az orosz ellenzéki politikus fájdalmakra panaszkodott és azt is sérelmezte, hogy nem látogathatja meg az ügyvédje.

Stabilnak és kielégítőnek bizonyult Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egészségi állapota az orvosi vizsgálat során

- közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Büntetésvégrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnokságának sajtószolgálata.

A FSZIN szerint a panasszal jelentkező elítélteket, köztük Navalnijt, szerdán vizsgálták meg.

Az ellenzéki jogi képviselője, szerdán panaszolta el a Meduza ellenzéki hírportálnak, hogy ügyfelének megromlott az egészsége, zsibbad a lába és fáj a háta. Az is elmondta, hogy ügyvédet nem engedtek be a Vlagyimir megyei Pokrov 2. javítókolóniába, ahol Navalnij büntetését tölti.

Fotó: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Az ellenzéki politikust január 17-én Moszkvában vették őrizetbe, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést.

Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

A korábbi verdikt megváltoztatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte, arra hivatkozva, hogy a politikus hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket. Az elsőfokú döntést Navalnij megfellebbezte, de a fővárosi bíróság február 20-án helybenhagyta.

Navalnij örizet
Kapcsolódó cikkek