Közélet

Robbanószerrel teli autót szántak Ázsia egyik leggazdagabb emberének

Egy indiai rendőrt tartóztattak le a merénylet-kísérlettel összefüggésben.

Mukesh Ambani Ázsia leggazdagabb emberének számít.

Az indiai üzletember vagyonát több mint 83 milliárd dollárra taksálják.

A 63 éves Ambani otthona közelében február 25-én egy robbanószerekkel teli autót találtak – adta hírül a Business Insider.

A bombariadó kivizsgálását Sachin Waze felügyelő vezette, amikor értesítették a hatóságokat az elhagyatott Mahindra Scorpio terepjáró miatt. Az továbbra sem tisztázott, hogy ki vagy mi volt a merénylet tervezett célpontja.

Szombaton Sachin Waze felügyelőt letartóztatták, és megkezdődött a kihallgatása. A gyanú szerint érintett lehet a rejtélyes ügyben.

Az Ambani-rezidencia egy 27 emeletes, Antilia nevű felhőkarcoló, ahol a milliárdos a családjával él. A pletykák szerint felépítése 1 milliárd dollárba került.

Az üzletember nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Cége, a Reliance Industries szóvivője köszönetet mondott a mumbai rendőrségnek, és elmondta, hogy a vállalat bízik benne, hogy a hatóságokat gyors és alapos vizsgálatot végeznek majd az ügyben.

Mukesh Ambani
Fotó: Himanshu Bhatt / NurPhoto / AFP

A Mumbai Rendőrkapitányság helyettes vezetője, Csaitanja Siriprolu úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az elhagyatott Scorpioban 20 zselatinrudat és fenyegető levelet is találtak, azonban a robbanószerkezet nem volt összeállítva.

Az ügy ugyanakkor ennél szövevényesebb. A Scorpio tulajdonosa egy Mansukh Hiran nevű üzletember volt, aki a jármű megtalálása előtt egy héttel jelentette autója ellopását. A bombariadó utáni napon a rendőrségen azonosította ellopott tulajdonát. Egy héttel később, március 5-én Hirant holtan találták egy patakban.

Hiran özvegye, Vimla Hiran a nyomozóknak arról beszélt, hogy Waze rendőrtiszt használta férje autóját, és úgy véli, hogy közrejátszhatott a halálában is.

Waze március 13-i kihallgatása több mint 12 órán át zajlott, majd őrizetbe vették.

Az Indiai Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője arról számolt be, hogy Waze bevallotta, hogy tagjai annak a csoportnak, amely a terepjáró elhelyezéséért felelős.

Ázsia leggazdagabb embere lánya 2018-as esküvőjével került világszerte a címlapokra. A most 29 éves Isha lakodalmán Beyoncé gondoskodott a zenéről, a násznép tagjai között pedig többek között olyan hírességek is megfordultak, mint Hillary Clinton és Priyanka Chopra.

Mukesh Ambaninak, és feleségének, Nitának két fia is van, a 29 éves Akash és a 25 éves Anant.

milliárdos Mukesh Ambani merénylet India
Kapcsolódó cikkek