Közélet

Több száz halálos áldozata van a katonai hatalomátvételnek Mianmarban

A fegyveres erők napját azzal ünnepelte a mianmari katonaság, hogy legalább 90 békésen tüntető honfitársukat gyilkolták meg.

Lassan két hónapja, hogy a mianmari hadsereg megpuccsolta az ország vezetését február 1-én. A Nobel-díjas elnök és a kormányfő bebörtönözését követően a békés tüntetések elkezdtek elszaporodni az államban, amire a katonai junta egyre erőszakosabb válaszokat ad. A hét végéig a demonstrációkon több mint 2500 embert vettek őrizetbe és 459 állampolgárt gyilkoltak meg – derül ki a Statista és az AAPP gyűjtéséből.

Fotó: HANDOUT / ANONYMOUS / AFPTV / AFP

Szombaton volt a fegyveres erők napja Mianmarban, amit a honvédelmi erők azzal ünnepeltek, hogy legalább 90 honfitársukat ölték meg, köztük gyerekeket is.

Ezzel a vérontások halálos áldozatainak száma 459-re emelkedett, míg 2559 polgárt börtönöztek be a politikai foglyokat megsegítő szövetség (AAPP) számításai szerint.

Fotó: Statista / AAPP

A mészárlások ellenére az ország népe töretlenül kitart a tüntetések mellett, és továbbra is a katonai junta távozását, illetve törvényes vezetőik szabadon engedését követelik.

A távol-keleti ország konfliktusát az Egyesült Nemzetek Szövetségének képviselője és több nemzetközi politikus is elítélte a hétvégén, illetve néhányan a közbeavatkozást szorgalmazták.

ENSZ: tömeggyilkosság, ami Mianmarban folyik

Tömeggyilkosságnak nevezte a mianmari katonai junta tüntetőkkel szembeni fellépését Tom Andrews, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője, miután a helyi biztonsági erők szombaton újabb 114 tiltakozóval végeztek.

 

Mianmar junta puccs katonai tüntetés
Kapcsolódó cikkek