Közélet

A franciák szerint egy mRNS-alapú vakcinával kellene ráoltani az AstraZenecára

Az 55 éven aluliaknak szorgalmazzák a második dózis beadását.

A legfőbb francia egészségügyi szervezet azt javasolja, hogy azok az 55 éven aluliak, akik első vakcinaként AstraZenecát kaptak, vegyenek fel egy második, mRNS-alapú oltóanyagot is – értesült a Reuters. A hagyományos és az új, mRNS-alapú dózis között 12 hétnek kell eltelnie.

A szóban forgó beoltottak – 533 ezren vannak ilyenek az országban – másodjára mRNS-típusú vakcinát fognak kapni.

Olivier Véran egészségügyi miniszter azt mondta: ez egy óvintézkedés, amely idővel változhat, ahogy tovább gyűlnek az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos tapasztalatok, de szerinte a francia hatóságoknak továbbra is szorgalmazniuk kellene a brit–svéd cég oltóanyagának megfelelő feltételekkel történő alkalmazását.

Az országban két mRNS-alapú koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer/BioNTechét, valamint a Modernáét engedélyezték. A francia orvosok a vakcinák kombinálását is kutatják.

Fotó: Shutterstock

Az AstraZeneca-oltás iránti bizalom csökkent Európában, miután összefüggést fedeztek fel az agyi vérrögök képződésében, főleg a fiatal korosztálynál.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerdán kiadott állásfoglalása szerint fel kell tüntetni a Oxford/AstraZeneca oltóanyagán azt a „nagyon ritka” káros mellékhatást, hogy az oltás vérrögképződést, illetve a vérlemezkék számának csökkenését okozhatja a beoltottaknál.

Az azt álláspontot továbbra is tartják, hogy:

az oltás előnyei ennek ellenére is felülmúlják az esetleges kockázatokat.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint is hatékony és biztonságos az oxfordi fejlesztésű vakcina.

oltás astrazeneca Franciaország
Kapcsolódó cikkek