Közélet

A kanadai miniszterelnököt is AstraZenecával oltották be

A sajtó megörökítette, hogy Justin Trudeau tetovált balkarjában kapta meg az első oltást.

Beoltották Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt pénteken a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájával.

Prime Miniter Justin Trudeau and his wife, Sophie Gregoire-Trudeau, received their first dose of a COVID-19 vaccine on Friday.

Read more: https://t.co/UCwMCDxuxb pic.twitter.com/P2NMTc4c6O

— Globalnews.ca (@globalnews) April 23, 2021

A kormányfő a készítmény első dózisát kaphatta meg egy ottawai klinikán. „Nagyon izgatott vagyok” – mondta újságíróknak nyilatkozva oltás közben. Nem sokkal később felesége, Sophie is megkapta a védőoltást, aki tavaly enyhe tünetekkel már átvészelte a fertőzést.

Már többször elmondtam, hogy a legjobb vakcina az, amelyet elsőként felkínálnak neked

– jelentette ki Trudeau az oltás előtt. Az utóbbi időben ugyanis sokan bizalmatlansággal viszonyultak az AstraZeneca vakcinája iránt a rendkívül ritkán előforduló vérrögképződés miatt. A legnépesebb kanadai tartományban, Ontarióban nemrég engedélyezték a negyvenévesnél idősebbek beoltását a készítménnyel.

Justin Trudeau
Fotó: Dave Chan / AFP

A kanadai miniszterelnök nem sokkal korábban közölte, hogy Ottawa megállapodásra jutott az amerikai Pfizer gyógyszergyártó céggel emlékeztető oltások beszerzéséről. Mint mondta,

jövőre 35 millió, 2023-ra pedig 30 millió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát rendeltek arra az esetre, ha az oltások hatékonysága idővel alábbhagyna. Hozzátette, hogy több millió további dózis beszerzésére is lehetőség van, ha a szükség úgy hozná a következő években.

Trudeau szerint kormánya különböző gyártókkal folytat ez irányú tárgyalásokat.

A 66 éves Angela Merkel német kancellárt is AstraZenecával oltották be. A Merkel azt mondta: örült, hogy megkapta az első AstraZeneca-oltását és köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz az oltási kampányban, valamint azoknak is, akik beoltatják magukat

Justin Trudeau astrazeneca
Kapcsolódó cikkek