Közélet

A tervezettnél tovább tartanak a korlátozások Ausztriában

Nem csökken az új fertőzöttek száma Ausztriában, és leterheltek a kórházak intenzív osztályai. Emiatt az osztrák kormány a tartományi vezetőkkel közösen úgy döntött, hogy az ország keleti régiójában április 18-ig meghosszabbítják az április elsején bevezetett járványügyi korlátozásokat. Ez azt jelenti, hogy marad a szigorú kijárási korlátozás, az iskolákban továbbra is távoktatás zajlik, és zárva maradnak a nem alapellátási cikkeket árusító üzletek.

A tervezettnél egy héttel tovább, 2021 április 18-ig tartanak a húsvét előtt bevezetett járványügyi korlátozások Ausztria keleti régiójában.

A lakosság egészsége mindenek felett áll. Biztosítanunk kell, hogy a kórházak intenzív osztályán megfelelő kapacitások álljanak rendelkezésre, hiszen ott nemcsak koronavírus-fertőzötteket ápolnak, hanem olyanokat is, akik egy baleset vagy szívinfarktus után küzdenek az életükért

– indokolta Michael Ludwig, Bécs polgármestere a döntést.

A lezárások meghosszabbításáról kedden döntött az osztrák kormány az érintett tartományok – Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland – vezetőivel, mivel elmaradt az új fertőzések számában várt trendforduló, és a kórházak intenzív osztályain is igen kiélezett a helyzet. Bécsben a keddi adatok szerint 233 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon.

Az osztrák főváros kórházaiban jelenleg érvényben lévő legmagasabb, 8-as fokozatú terv szerint 310 intenzív ágy áll rendelkezésre Covid-betegek ellátására, de a szakértők már egy ennél is magasabb, 9-es szint kritériumain dolgoznak, hogy szükség esetén további kapacitásokat tudjanak felszabadítani a Covid-betegek ellátásához.

A többi osztrák tartomány felajánlotta, hogy szükség esetén átvesz betegeket a három érintett tartománytól.

Bécs polgármestere további intézkedéseket is kilátásba helyezett, amennyiben továbbra sem áll be csökkenés az új fertőzöttek számában.

Fotó: JOE KLAMAR / AFP

Sebastian Kurz szintén kedden arról beszélt, hogy Ausztria az élet újraindítására és számos szektor újranyitására készül májusban. Az osztrák kancellár szerint ugyanakkor fontos, hogy óvatosan, jó időzítéssel készítsék elő a nyitás lépéseit.

A kancellár szerint áprilisban várhatóan olyan mértékben tudnak majd haladni az oltási kampánnyal a 65 év felettiek esetében, hogy az jelentősen enyhít a kórházakra nehezedő nyomáson.

A 8,9 millió lakosú Ausztriában eddig csaknem 563 ezer koronavírus-fertőzöttet és 9517 a fertőzéshez köthető halálesetet regisztráltak. Kedden 2395 fertőzöttet kezeltek kórházban, közülük 578-an voltak intenzív osztályon, ami 6,3 százalékkal több mint egy hete. Az elmúlt 24 órában 1935 újabb fertőzöttet és 35 halálesetet jegyeztek fel.

járvány járványügyi korlátozások koronavírus Sebastian Kurz Bécs Ausztria
Kapcsolódó cikkek