Közélet

Az Egyesült Államok 52. tagállamává válhat Washington D. C.

A Biden-adminisztráció támogatja az erről szóló törvényjavaslatot.

A Biden-adminisztráció támogatja a Washington D. C.-t szövetségi állammá és ezzel az Egyesült Államok 51. tagállamává nyilvánító törvényjavaslatot – derül ki a Forbes magazin helyi idő szerint kedd este közzétett híréből.

A DC Vote nevű, a javaslatot támogató csoport a hír nyomán kiemelte, hogy a Fehér Ház az ügyben kiadott közleménye az első, amelyben amerikai kormányzat valaha is hivatalosan támogatásáról biztosítja a kezdeményezést.

A csoport részéről úgy vélték, ez azt jelenti, egyre nagyobb az egység a kérdésben a demokraták közt.

A törvényjavaslat – amelynek vitája a héten zajlik a képviselőházban – Washington D. C. tagállammá nyilvánításával egyidejűleg a főváros múzeumi negyedében alakítaná ki az új szövetségi fővárost.

Ez a Capitoliummal szemben lévő hosszúkás téren, az úgynevezett Mallon lenne, ahol nincsek helybéli lakosok, a térség ugyanis csakis múzeumoknak ad otthont.

Fotó: Shutterstock

A Fehér Ház költségvetési hivatala által kiadott közlemény nemcsak Joe Biden és kormánya „erőteljes támogatásáról” biztosítja Washington

D. C. tagállamiságát, hanem megjegyzi azt is:

Washington D. C. képviselet nélküli adózása, valamint az önigazgatás megtagadása sérti az Egyesült Államok talpköveinek számító demokratikus értékeket.

A tervezetet a demokrata párti többségű képviselőház várhatóan zökkenőmentesen elfogadja, ám a szenátusban kemény csatákra lehet számítani. Jóllehet mindkét testület demokrata többségű, az utóbbiban a demokrata párti politikusok csak kis többséggel vannak jelen, és a demokrata párti szenátorok sem támogatják egyhangúlag a szövetségi főváros tagállammá nyilvánítását. A republikánusok ellenzik a szóban forgó javaslatot.

Egyes elemzők azt is felvetették, hogy a demokraták azért szorgalmazzák Washington D. C. tagállammá nyilvánítását, hogy ezzel is növeljék a szavazóbázisukat. A szövetségi fővárosban elsöprő többségben vannak a demokrata párti szavazók.

A Forbes emlékeztet arra, hogy

10 republikánus szenátor szavazatára lesz szükség ahhoz, hogy felülkeredjenek az obstrukción, de ez elég valószínűtlen.

Az Egyesült Államokban 1959-ben bővítették utoljára az uniót. Akkor a kongresszus megszavazta, hogy Alaszka és Hawaii a 49. és az 50. tagállama legyen az országnak.

szavazás Egyesült Államok törvényjavaslat Washington DC új tagállam
Kapcsolódó cikkek