Közélet

Beoltatlan nagymamákért versengenek a szlovák fiatalok

A fiatalok oltási hajlandóságát úgy próbálják növelni, hogy aki egy 70 év feletti személyt visz az oltópontra, azt szintén beoltják.

Megnyíltak a boltok, az éttermek, a kávézók teraszai, és az edzőtermek is üzemelhetnek Szlovákiában. A legkevésbé fertőzött régiókban az iskolákban szinte teljes egészében újraindulhatott a tantermi oktatás.

A lakosság ki volt éhezve a bevásárlásokra, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy az elmúlt egy hét kiskereskedelmi adatai leginkább a karácsonyi ünnepek előtti időszakra hasonlítottak

– nyilatkozta Matej Hornák, az Erste-leány Szlovák Takarékpénztár elemzője a bankkártyás fizetésekre vonatkozó adatokra hivatkozva.

  • A vásárlók lábbelire és ruházatra az április 19-el kezdődő héten mintegy 200 százalékkal nagyobb összeget költöttek el az egy héttel korábbinál,
  • 70 százalékkal nőttek a háztartási boltok és a bútorüzletek,
  • csaknem 60 százalékkal pedig a szabadidős és hobbiszaküzletek bevételei is.
  • Ezzel párhuzamosan az online ruha- és cipőrendelés több mint 40 százalékkal esett vissza. Kedden bejelentették, hogy a labdarúgó- és jégkorong-mérkőzéseken is lehetnek nézők, mégpedig legfeljebb kétezren a kültéri, ezren pedig a beltéri meccseken. A kijárási tilalom időpontját is kitolták 20 óráról 21 órára.

    Az oltásban is újabb előrelépés történt, ugyanis csütörtöktől már a 16. életévüket betöltött személyek is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát.

    Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

    A váratlan fejlemény a május és június folyamán érkező 2,2 millió, fiataloknak is adható Pfizer-oltóanyagnak köszönhető. Eddig csak a 40 év felettiek regisztrálhattak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákra.

    A fiatalok oltási hajlandóságát pedig úgy próbálják növelni, hogy aki egy 70 év feletti személyt visz az oltópontra, azt szintén beoltják. Az interneten máris felpörgött a „beoltatlan nagymamát keresek” tematikájú felhívások száma.

    Egyébként egy friss felmérés szerint Szlovákiában eleve nőtt az oltakozási kedv, a tavaly októberi 36 százalékról 61 százalékra kúszott fel az oltást igénylők aránya, egyben a visegrádi csoporton belül Szlovákiában igényelnék a legtöbben az orosz Szputnyik V-t, amelyet viszont még jó ideig nem fognak használni, bár 200 ezer dózis már hetekkel ezelőtt megérkezett az országba.

    Május 3-án kinyithatnak a színházak, koncerttermek is, a kulturális rendezvényeken beltéren legfeljebb 150‑en, kültéren pedig 200-an foglalhatnak helyet – minden második sort üresen kell hagyni. Mivel a helyszínen étkezni tilos, ezért a moziknak egyelőre nem éri meg kinyitni.

    A külügyminisztérium jelezte: ha a fertőzöttségi és a kórházi adatok tovább javulnak, akkor május 28-tól engedélyezik a külföldi turisztikai célú utazásokat, ideális esetben az időpontot előrehozhatják május 15-re. Az 5,4 milliós Szlovákiában az első oltást eddig 1,045 millióan, a másodikat pedig 460 ezren kapták meg, a járvány áldozatainak száma átlépte a 11 600-at.

    járvány LAZÍTÁS fertőzés nyitás átoltottság vakcina koronavírus járvány oltás fiatalok Szlovákia járványhelyzet
    Kapcsolódó cikkek