Közélet

Három mutató, amellyel Magyarország a vírus elleni harc élvonalába tartozik

A világon beadott 200 vakcinából egyet Magyarországon adtak be – derül ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből.

Három mutató, amely azt jelzi, hogy Magyarország a Covid-19 elleni harc élvonalába tartozik. Az első, hogy Magyarországon a leggyorsabb az áprilisi oltási ütem a világon, a másik, hogy a legtöbb lábon álló ország vagyunk a Covid-19 elleni vakcinák tekintetében és a harmadik, hogy elsők vagyunk az országai között a a legalább az első dózissal beoltott felnőttek körében – derül ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. friss elemzéséből.

1. A leggyorsabb áprilisi oltási ütem a világon

Április első felében világszinten is Magyarországon bővült a legnagyobb mértékben a vakcina legalább egy dózisát megkapók aránya. Nagy-Britanniához és Izraelhez képest az Európai Unióban, így Magyarországon is hetekkel később tudott elindulni az oltás, a rendkívüli tavaszi eredménnyel, és különösen az áprilisi ütemmel hazánk globális összehasonlításban is nagy lépést tett előre.

A hónap elseje és tizenötödike között a teljes lakosság 9,67 százaléka kapta meg a vakcina első adagját,

ezzel az összes magyar oltott csaknem harmada ebben az időszakban részesült az oltásban. Ugyanezen időszakban az Egyesült Államokban a lakosság 7,85 százaléka, Németországban 6,29 százaléka, Ausztriában 4,56 százaléka, Európában átlagosan pedig mindössze 3,64 százaléka.

A legtöbb oltást április 6-án adták be, egy nap alatt 104 438 fővel, a teljes magyar népesség több mint 1 százalékával

bővült a legalább részlegesen beoltottak száma.

2. A világ legtöbb lábon álló országa Covid-vakcina kérdésében

A világ országainak többségében – a geopolitikai elköteleződésekkel, illetve szélsőséges ellentétekkel összefüggésben – valójában nagyon szűk keretek között mozog a vakcinabeszerzés lehetősége, és csak jellemzően a katonai-gazdasági szövetséges országok gyártóira korlátozódnak a vizsgált, engedélyezett és alkalmazott vakcinák.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Korábbi elemzésünk rávilágított, hogy

április közepén mindössze 8 olyan ország volt a világon – ezek közé tartozott Magyarország is –, ahol nyugati, orosz, kínai és indiai oltóanyagok beszerzésére is volt lehetőség

annak érdekében, hogy minél gyorsabban haladjon a vakcináció. A magyar gyakorlattal szemben kizárólag amerikai-európai vakcinák érhetőek el az EU központi brüsszeli beszerzései nyomán, illetve az USA ázsiai katonai szövetségeseinél, és kizárólag orosz vakcina például a volt szovjet utódállamok jelentős részében. Az érintett államok ezen a gyakorlaton annak ellenére sem hajlandóak változtatni, hogy hónapok óta oltóanyaghiánnyal küzdenek, az oltási program pedig rendkívül lassan halad.

3. Első hely az Európai Unió országai között, a legalább az első dózissal beoltott felnőttek körében

Magyarországon a legutóbbi adatok szerint a felnőtt lakosság 38,2 százaléka megkapta (a teljes népesség 32 százaléka) a Covid-19 elleni vakcina első adagját, szemben az EU átlagosan 20,4 százalékos átoltottságával.

A sokáig listavezető Málta 36,3 százalékkal jelenleg a második helyen áll az Európai Unió hivatalos szerve, az European Centre for Disease Prevention and Control adatai szerint.

(A felnőttek átoltottságának követése azért indokolt, mert az oltás gyerekeknél jelenleg még nem alkalmazható, így a teljes népességre vonatkozóan elméletben sem érhető el a 100 százalékos átoltottság.)

Arányaiban még nagyobb a különbség a teljes vakcináció vizsgálata során az uniós átlaghoz képest.

Magyarországon már a felnőttek 16,4 százaléka teljesen beoltott, míg az uniós átlag mindössze 7,8 százalék, igaz, ebben a mutatóban ez a második helyre volt elég Málta mögött (18,5 százalék).

A magyar átoltottság már nem csupán uniós szinten jelentős siker, hiszen már globális összehasonlításban is a listavezetők közé tartozunk, Magyarország jelenleg a 10. helyen áll. A New York Times összesítése szerint a világon beadott 200 vakcinából egyet Magyarországon adtak be (konkrétan 877,9 millióból 4,4 milliót) – írja az elemzés.

 

járvány nyitás Századvég vakcina koronavírus oltás
Kapcsolódó cikkek