Közélet

Javul a járványhelyzet Angliában

A kutatók szerint meredeken csökkent az elmúlt hónap alatt a koronavírus-fertőzöttség elterjedtsége.

Brit kutatók csütörtökön ismertetett vizsgálati eredményei szerint

meredeken csökkent egy hónap alatt a koronavírus-fertőzöttség elterjedtsége az angliai lakosságon belül.

A patinás Imperial College London egyetem által rendszeresen elvégzett valós idejű lakossági járványterjedési felmérések legfrissebb, március 11. és március 30. közötti tizedik fordulójának adatai szerint az ebben az időszakban szúrópróbaszerűen elvégzett 140 844 koronavírus-szűrés közül 227-nek az eredménye lett pozitív.

A kutatóközpont súlyozott számítási módszertana szerint ez azt jelenti, hogy

az angliai lakosságon belül jelenleg 0,2 százalék a fertőzöttségi arány.

A vizsgálatot végző szakértők hangsúlyozzák, hogy a februárban elvégzett előző REACT-felmérés 0,49 százalékos fertőzöttségi arányt jelzett, vagyis azóta hozzávetőleg 60 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőzöttség lakossági elterjedtsége Angliában.

Fotó: Shutterstock

A kutatók számításai szerint a fertőzés elterjedtségének feleződési ideje 26 nap.

Az országos átlagon belül délkeleten, mindenekelőtt Londonban – a nagy-britanniai koronavírus-járvány korábbi gócpontjában – csökkent különösen nagy ütemben a fertőzöttségi ráta.

A tudósok megállapították azt is, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőződések a korábbi időszakokban tapasztaltnál

jóval kevesebb kórházi kezelést igénylő megbetegedést és halálesetet okoznak.

A vizsgálatot végző szakértők szerint a fertőződések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma közötti, korábban szoros kapcsolat egyértelműen lazulni látszik, és ez nagy valószínűséggel az oltási kampány eredménye.

Erre utal az is, hogy:

a felmérés kimutatása szerint a koronavírus-fertőződési arány az 5-12 év közötti korosztályban a legmagasabb: 0,41 százalék,

a 65-74 év közötti, illetve a 75 évnél idősebb korcsoportokban a legalacsonyabb, 0,09 százalékkal.

A brit kormány célkitűzése az, hogy április 15-ig – vagyis egy hét múlva – az 50 év feletti korosztály mindegyik tagja, július végéig a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni oltás első dózisát.

járvány Anglia enyhülés újranyitás
Kapcsolódó cikkek