Közélet

Kínai hekkerek állhatnak a Japán elleni támadás mögött

Öt évvel ezelőtt kétszáz japán vállalat és a japán űrkutatási ügynökség volt az akció áldozata.

A japán rendőrség gyanúja szerint a kínai hadsereg megbízásából tevékenykedő kínai hekkercsoport hajtotta végre az öt évvel ezelőtti nagyszabású kibertámadást, amelynek több mint kétszáz japán vállalat és kutatóintézet, köztük a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) is célpontja volt – jelentette kedden az NHK japán közszolgálati televízió.

A híradás szerint a nyomozás során fény derült arra, hogy japán szerverről hajtotta végre a támadást a Tick nevű kínai hekkercsoport.

Fotó: Getty Images

A szervert egy harmincas éveiben járó, akkoriban Japánban dolgozó kínai mérnök bérelte hamis személyi igazolvánnyal. A férfi tagja a Kínai Kommunista Pártnak. Ő adta át a szerver irányítását a kiberbűnözőknek, akik közül egyesek kapcsolatban álltak a hadiiparral.

A japán rendőrség szerint a Tick a kínai hadsereg kibertámadásokra szakosodott 61 419 számú egységének az utasítására cselekedett.

Kato Kacunobu, a japán kormány főtitkára nem kívánt reagálni az NHK híradásában elhangzottakra, mert a nyomozás még tart. Megjegyezte ugyanakkor, hogy egyre szervezettebbek és kifinomultabbak a japán kormányzati intézmények és a fontos infrastruktúra elleni kiberttámadások, és a kormány számára elengedhetetlen, hogy ezekre reagáljon.

kiberttámadás Tick hekker támadás kínai hacker hacker japán űrkutatási ügynökség
Kapcsolódó cikkek