Közélet

Magyar aszú nyert díjat Moszkvában

A zsűri nemzetközi, elismert szakértőkből állt, akik 100 pontos rendszerben informatikai háttérrel, vakkóstolással bíráltak.

A mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja nagyaranyérmet nyert a Moszkvában április 13-15 között megrendezett Eurázsiai Bor és Párlat Versenyen. A nemzetközi megmérettetésen mindössze 3 bort értékelt ilyen magas címmel a világ szakértőiből álló zsűri, amelyek közül az egyiket hazánk tokaji borvidéke hozta el.

Az Eurázsiai Bor és Párlat Verseny (EAWSC) a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) együttműködésével és szabályrendszere szerint került megrendezésre a moszkvai VDNH-ban, április 13-15 között.

Fotó: Demetervin Pincészet

A zsűri nemzetközi, elismert szakértőkből állt, akik 100 pontos rendszerben informatikai háttérrel, vakkóstolással bíráltak.

A versenyen a világ számos szőlőtermő tájáról nevezett borok mindössze 30 százaléka kaphatott díjat, és mindössze 3 nagyaranyérmet osztottak ki.

Dr. Demeter Endre szőlész – borász a díjról elmondta, hogy igazán örömteli az elismerés, hiszen szigorú bírálati rendszerben, komoly nemzetközi zsűri – és minták közt állt helyt a tétel.

A regisztrált bio-művelést folytató pincészet csak a kiemelkedő évjáratokban készíti el a csúcsborát, a Király-hegyen található 3 hektárnyi, fél kilogrammos tőketerhelésű furmint ültetvényeiről az aszúbort. Ez 2013-ban egy 1376 palackos tételt jelentett, 200 gramm feletti természetes maradékcukor-tartalommal, amelyet a 8 grammos savtartalom, valamint az andezites, riolitos ásványosság tart feszes, elegáns egyensúlyban. Ez a bor Angliában, és a Távol-Keleten örvend nagy népszerűségnek, a rendelések jelentős része elsősorban csúcs-éttermek és borklubok kínálatában található meg Európa –és világszerte.

 

EAWSC Eurázsiai Bor és Párlat Verseny nagyaranyérem Moszkva Demetervin Pincészet magyar aszú
Kapcsolódó cikkek