BUX 51,453.71
-0.95%
BUMIX 4,324.31
-0.57%
CETOP20 2,344.48
-0.66%
OTP 17,500
-2.21%
KPACK 16,800
0.00%
0.00%
0.00%
+0.27%
+0.22%
ZWACK 16,500
+0.61%
0.00%
ANY 1,580
-1.56%
RABA 1,510
0.00%
0.00%
-0.59%
0.00%
-1.37%
-0.60%
-3.11%
-0.68%
-1.34%
-0.52%
OTT1 149.2
0.00%
-0.83%
MOL 2,460
+0.57%
+0.71%
ALTEO 1,370
-1.79%
0.00%
-0.43%
EHEP 1,945
0.00%
0.00%
-0.30%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-2.87%
-0.47%
0.00%
0.00%
SunDell 37,200
-0.53%
0.00%
+0.46%
+3.66%
+1.14%
+0.16%
-2.86%
Forrás
RND Solutions
Közélet

Magyar aszú nyert díjat Moszkvában

A zsűri nemzetközi, elismert szakértőkből állt, akik 100 pontos rendszerben informatikai háttérrel, vakkóstolással bíráltak.

A mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja nagyaranyérmet nyert a Moszkvában április 13-15 között megrendezett Eurázsiai Bor és Párlat Versenyen. A nemzetközi megmérettetésen mindössze 3 bort értékelt ilyen magas címmel a világ szakértőiből álló zsűri, amelyek közül az egyiket hazánk tokaji borvidéke hozta el.

Az Eurázsiai Bor és Párlat Verseny (EAWSC) a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) együttműködésével és szabályrendszere szerint került megrendezésre a moszkvai VDNH-ban, április 13-15 között.

Fotó: Demetervin Pincészet

A zsűri nemzetközi, elismert szakértőkből állt, akik 100 pontos rendszerben informatikai háttérrel, vakkóstolással bíráltak.

A versenyen a világ számos szőlőtermő tájáról nevezett borok mindössze 30 százaléka kaphatott díjat, és mindössze 3 nagyaranyérmet osztottak ki.

Dr. Demeter Endre szőlész – borász a díjról elmondta, hogy igazán örömteli az elismerés, hiszen szigorú bírálati rendszerben, komoly nemzetközi zsűri – és minták közt állt helyt a tétel.

A regisztrált bio-művelést folytató pincészet csak a kiemelkedő évjáratokban készíti el a csúcsborát, a Király-hegyen található 3 hektárnyi, fél kilogrammos tőketerhelésű furmint ültetvényeiről az aszúbort. Ez 2013-ban egy 1376 palackos tételt jelentett, 200 gramm feletti természetes maradékcukor-tartalommal, amelyet a 8 grammos savtartalom, valamint az andezites, riolitos ásványosság tart feszes, elegáns egyensúlyban. Ez a bor Angliában, és a Távol-Keleten örvend nagy népszerűségnek, a rendelések jelentős része export, elsősorban csúcs-éttermek és borklubok kínálatában található meg Európa –és világszerte.

 

Kapcsolódó cikkek