Közélet

Megindulnak az általános iskolai felvételik

Szombattól lehet beiratkozni az általános iskolákba, 95 ezer hatéves gyerek készül első osztályba.

Az idén is az online jelentkezés ajánlják a szülőknek az oktatási intézmények az első osztályosok biztonságos beiratkozásához – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban a Klebelsberg Központ elnöke.

A pedagógusok oltásáról szólva beszámolt arról is, hogy mintegy 75 százalékuk már kérte a vakcinát.

Az április 15-16-án esedékes általános iskolai beiratkozás több mint 95 ezer leendő elsőst érint.

Mint Hajnal Gabriella a lapnak elmondta, az online beiratkozáshoz már április 10-én, szombaton megnyitják a Kréta-rendszert használó iskolák esetében a jelentkezési felületet.

Fotó: Julian Stratenschulte/dpa

Az elektronikus beiratkozáshoz csak a lakcímkártyát kell feltölteni, személyesen elég lesz a szeptemberi tanévkezdéskor bemutatni a dokumentumokat a kiválasztott iskolában.

Most kell jelezni továbbá azt is, hogy a gyermek a kötelezően választandó órák közül hittanra vagy etikaórára fog járni

- mondta Hajnal Gabriella, aki jelezte azt is, hogy a saját körzetébe tartozó gyermeket minden iskola köteles felvenni, de ha a körzetes gyerekeken felül marad még férőhely, azt a körzeten kívüli diákokkal is feltölthetik az intézmények.

Természetesen senkinek nem kötelező a helyi körzetes iskolát választania, és fontos tudni azt is, hogy az általános iskolák nem tarthatnak felvételi vizsgát.

Alkalmasságit azonban szervezhetnek például a sportiskolák.

Az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelmek alapján mintegy 16 ezer hatéves gyermek marad további egy tanévet az óvodában. Az iskolakezdést egy évvel halasztók idei létszáma nagyságrendileg nem változott tavalyhoz képest – mondta Hajnal.

A pedagógusok soron kívüli oltásáról a KK elnöke közölte:

az érintettek többsége élt a lehetőséggel, úgy tudja, a pedagógusok mintegy 75 százaléka regisztrált az oltásra.

Céljuk, hogy senki se maradjon ki azok közül, akik az intézményekben a gyermekekkel, tanulókkal kapcsolatba kerülnek. Értik ezalatt például az iskolai, óvodai konyhán dolgozókat vagy azokat az egyetemi hallgatókat, akik a hosszú, összefüggő pedagógiai gyakorlatukat végzik. Azt szeretnék, ha mindenki be lenne oltva, aki bármilyen módon is kapcsolatba kerül a gyerekekkel.

A digitális oktatás tapasztalatait a szakember úgy értékelte, sokkal magasabb a valós idejű jelenléttel tartott online órák aránya, mint korábban volt.

Aktívabbak a kollégák, jóval felkészültebbek, és amióta az általános iskolák is digitális munkarendre tértek át, tízszeresére növekedett az élő kapcsolatban megtartott online órák száma a március előtti időszakhoz képest – írja a lap szombati száma.

Újranyitják kapuikat a köznevelési intézmények

Az oltási program alapján minden készen áll, hogy Magyarországon az óvodák és az iskolák újra megnyissák kapuikat.

 

beiratkozás általános iskola Hajnal Gabriella oktatás osztály
Kapcsolódó cikkek