Közélet

Megtalálták az elsüllyedt indonéz tengeralattjárót

A családtagok reménykednek, hogy a kutatócsoportok időben megtalálják a napok óta eltűnt legénységet.

Az indonéz hadiflotta közölte, hogy a szerdán elsüllyedt tengeralattjáró 850 méter mélyen van, a kutatás jelenleg egy olajfoltra összpontosul, amelyet a légi felderítők találtak. A kutatás során számos hajóból származható tárgyra is figyelmesek lettek a felderítő csoportok – írja a Sky News.

Az előkerült tárgyak eszerint azt bizonyítják, hogy az eddig csak eltűntként keresett jármű valójában elsüllyedt. A többi között egy torpedó darabjait, több, a legénység által használt imaszőnyeget, illetve a periszkóp bezsírozásához használatos kenőanyagtubust találtak.

A német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú tengeralattjáró Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. Szakértők közölték, hogy

az 53 fős legénységnek valószínűleg szombat reggelig van elegendő az oxigénje.

Az indonéz haditengerészet vezetője szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy az olaj a tengeralattjáróból származik. Felmerült, hogy az olajfolt a legénység által leadott jelzés lehetett, de az sem kizárt, hogy a legénység azért engedte ki az olajat, mert így akarták csökkenteni a merülő jármű súlyát.

A családtagok még reménykednek
Fotó: Rayi GIGIH / AFP

A családtagok reménykednek abban, hogy a kutatócsoportok időben megtalálják a napok óta eltűnt legénységet. A 43 éves tengeralattjáró szerdán torpedógyakorlatot tartott, majd nem adott jelzést magáról. A baleset oka egyelőre nem ismert, a haditengerészet nem zárta ki, hogy a jármű áramkimaradás miatt nem tudott a felszínre jutni.

tengeralattjáró Indonézia
Kapcsolódó cikkek