Közélet

Négy évig rekedt a hajón a tengerész

Az egyiptomi tengerpart közelében tartották rabságban.

Közel négy évet töltött egy tengerész az egyiptomi tengerpart közelében rekedt fedélzeten. Az „elátkozott hajó” legénységéhez 2017. május 5-én csatlakozott, és idén szabadult – írja a BBC.

Az Adabiya kikötőben horgonyzott teherhajót lefoglalták, mert lejárt a biztonsági felszerelése és a besorolási tanúsítványa, valamint a tulajdonosok még az üzemanyagért sem fizettek. A tengerész férfit önkényesen kijelölték a hajó főtisztjének és a törvényes gyámjának, ezért került a hajóval együtt ő is fogságba. Akkor még nem tudta pontosan, hogy ez mit jelent, majd világossá vált, hogy magára hagyták.

Fotó: Shutterstock

A borzalmakat tetézte az áram nélkül töltött idő, ami a férfi elmondása szerint olyan volt, mint egy koporsó. Tavaly márciusban egy hatalmas vihar által okozott balesetet is megélt, amikor a hajó mérföldekre sodródott el a parttól.

Úgy érzem magamat, mintha végre kijöttem volna a börtönből. Boldog vagyok, hogy újra láthatom a családomat.

– nyilatkozta a férfi, aki a végére már élet-halál közötti állapotban volt.

A súlyos visszaélés miatt vizsgálatot indítottak a hajótulajdonosok, a kikötők és a tengerészeti hatóságok körében, valamint az érintett államokat is felelősségre vonják.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a világon több mint 250 olyan aktív esetet tart számon, amikor a legénységeket egyszerűen magukra hagyták. Tavaly 85 ügyet jelentettek, amely kétszerese az előző évinek.

tengerész szabadulás lefoglalás hajó
Kapcsolódó cikkek